Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες την καμπάνια ενημέρωσης για την πρόληψη και για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος.

«Το μελάνωμα αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, ενώ συνδέεται με σημαντική θνησιμότητα στην προχωρημένη του μορφή. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 200.000 περιστατικά μελανώματος παγκοσμίως, ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 55.000 περιστατικά καταλήγουν ετησίως. Υπολογίζεται ότι κάθε ώρα περίπου 6 άνθρωποι πεθαίνουν από μελάνωμα. Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί όταν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι όμως δύσκολα αντιμετωπίσιμο στην προχωρημένη και επιθετική του μορφή. Οι γενετικές μεταλλάξεις συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του μελανώματος» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μελανώματος, Διευθυντής Α’ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «METROPOLITAN» και Καθηγητής Ογκολογίας ΤΕΙ Αθήνας, κ. Δημήτρης Μπαφαλούκος.

 

Περίπου ένα στα δύο περιστατικά χαρακτηρίζεται από την μετάλλαξη BRAF, ενώ οι μεταλλάξεις V600E και V600K αποτελούν περίπου το 95% του συνόλου των μεταλλάξεων BRAF. Tα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη θεραπεία της μεταστατικής νόσου, καθώς 7 νέα φάρμακα έχουν εγκριθεί από τον FDA των ΗΠΑ. Αφορούν στοχευμένες θεραπείες κατά των μεταλλάξεων του BRAF και εξελιγμένα μονοκλωνικά αντισώματα, που εντάσσονται στην ανοσοθεραπεία. Οι ασθενείς που ανταποκρίνονται σε αυτά τα νέα φάρμακα ζουν περισσότερα χρόνια. Αυτοί, δε, που επιβιώνουν για 3 χρόνια συνήθως δεν υποτροπιάζουν την επόμενη 10ετία.

Παράγοντες κινδύνου

1. Ηλιακή ακτινοβολία.

2. Προϋπάρχοντες μελαγχρωματικοί σπίλοι (οι κοινές ελιές).

3. Το χρώμα δέρματος του ατόμου.

4. Ορισμένα γονίδια (γονιδιακή προδιάθεση).

5. Ανοσοκαταστολή από νοσήματα, θεραπείες με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τα SOS στην πρόληψη

1) Αποφεύγουμε τα ηλιακά εγκαύματα ιδίως τα ανοιχτόχρωμα άτομα.

2) Αυτοεξεταζόμαστε - ιδίως τα άτομα με πολλούς μελαγχρωματικούς σπίλους (ελιές) - όσο γίνεται συχνότερα.

3) Κάθε μεταβολή στο μέγεθος, στο χρώμα, στο σχήμα μιας ελιάς δεν την περνάμε επιπόλαια. Συμβουλευόμαστε αμέσως τον δερματολόγο.

Ο κ. Νικόλαος Γ. Σταυριανέας, Καθηγητής Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος και Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Δερματολογίας, υπογράμμισε: «Ο καρκίνος του δέρματος και το μελάνωμα αποτελούν τα είδη εκείνα του καρκίνου που, δυστυχώς, παρουσιάζουν αυξητική τάση παγκοσμίως και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ενώ παράλληλα τα όπλα που διαθέτουμε, αποτελούν πάντα η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση».

Η φετινή δράση του ΑγκαλιάΖΩ

Η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης υλοποιήθηκε από 10 έως 26 Ιουνίου σε πέντε (5) δήμους του Ν. Αττικής: Περιστερίου, Λαυρεωτικής, Νίκαιας - Ρέντη, Αμαρουσίου και Αγκιστρίου.

Η δράση περιελάμβανε:

· Ενημερωτική ημερίδα από ιατρούς ογκολόγους και δερματολόγους

· Εξέταση κοινού από δερματολόγους και παραπομπή για χαρτογράφηση σπίλων (ελιών), όπου απαιτείτο.

· Προβολή τηλεοπτικού και μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ

· Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού από εθελόντριες του ΑγκαλιάΖΩ.

Εξετάστηκαν 279 άτομα, εκ των οποίων 105 άντρες και 174 γυναίκες. Παραπέμφθηκαν 24 άτομα για χαρτογράφηση σπίλων και 26 άτομα για αφαίρεση. Η φετινή Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Μελάνωμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος και με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Bristol – Myers Squibb και LEO Pharmaceutical Hellas S.A.