Ένας νεκρός και πέντε άτομα σε κρίσιμη κατάσταση είναι ο τραγικός απολογισμός από το ατύχημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια κλινικής δοκιμής φαρμάκου, που συγκλόνισε τη Γαλλία και προκάλεσεσε έντονο προβληματισμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Οι έξι αυτοί υγιείς εθελοντές μετείχαν σε μια κλινική δοκιμή. που είχε στόχο τον έλεγχο ενός φαρμάκου. Αυτήν την πραγματοποιούσε το Γαλλικό εργαστήριο φαρμακευτικής Biotrial για λογαριασμό του πορτογαλικού ομίλου Bial.Οι έξι αυτοί άνδρες, ηλικίας από 28 ως 49 ετών, ανήκαν σε ομάδα 90 εθελοντών. Μεταξύ των 5 που εξακολουθούν να νοσηλεύονται, οι 4 υποφέρουν από νευρολογικές διαταραχές, ενώ ο 5ος, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, δεν παρουσιάζει κάποια συμπτώματα.

Οι έξι αυτοί ήταν οι μόνοι που πήραν την ίδια δόση του σκευάσματος αυτού. Οι υπόλοιποι είχαν λάβει μικρότερες δόσεις. Οι 84 άλλοι είναι "σώοι και αβλαβείς" υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Biotrial, Φρανσουά Ποσέλ.

Τρεις έρευνες διεξάγουν οι Γαλλικές αρχές για να κατανοηθούν τα αίτια του δραματικού και άνευ προηγουμένου αυτού ατυχήματος στη Γαλλία.