Αν σήμερα είστε "στα κάτω σας", υπάρχει εξήγηση. Είναι η "μελαγχολική Δευτέρα" (Blue Monday). Η ιδέα της "μελαγχολικής Δευτέρας" «γεννήθηκε» το 2005 από τον ακαδημαϊκό Dr Cliff Arnall, ο οποίος χρησιμοποίησε μια εξίσωση, για να αποδείξει ότι η μέρα αυτή έχει έντονο ψυχολογικό φορτίο.

Ο υπολογισμός βασίστηκε στον άδειο τραπεζικό λογαριασμό μετά τις γιορτές, στον κακό καιρό του Γενάρη, τον (πολύ) χρόνο μέχρι τις επόμενες γιορτές, στην αύξηση των αιτήσεων διαζυγίου και σε άλλα...Το αποτέλεσμα της εξίσωσης… η «Blue Monday». Ο μαθηματικός του τύπος εμπεριέχει τα χρέη, τους στόχους που δεν επιτεύχθηκαν και τις γιορτές που πέρασαν, για να στηρίξει την άποψή του για την «Blue Monday».

Υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες που εξηγούν γιατί πέφτουμε σε κατάθλιψη λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Η Bρετανή οικονομολόγος Τζέιν Κλάρκ, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά την διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους, και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους. Επίσης η διατροφολόγος Άλισον Κλαρκ επισημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και καφεΐνης, που περιέχεται - εκτός από τον καφέ - στα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και πονοκέφαλο και καλό θα ήταν να αποφεύγονται την «Blue Monday» και γενικότερα τον Ιανουάριο, καθώς είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις μας μετά την ανεμελιά των Χριστουγέννων.

Η πλειονότητα, ωστόσο, των επιστημόνων θεωρεί ότι ο τύπος αυτός δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά και δεν γίνεται αποδεκτός από τους μαθηματικούς, που τον κατατάσσουν στις «ψευδοεπιστήμες». Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, ο όρος «Blue Monday» προέρχεται από την «Blauer Montag» του Μεσαίωνα. Αυτή ήταν παραδοσιακά η μέρα ξεκούρασης των ανθρώπων, που εργάζονταν ως βαφείς υφασμάτων. Εκείνη την εποχή οι τεχνίτες χρησιμοποιούσαν φυσικά χρώματα και συνήθιζαν να βάφουν τα υφάσματα την Κυριακή, αφήνοντάς τα να στεγνώσουν τη Δευτέρα. 
Η χημική αντίδραση που προκαλούσε ο αέρας και το διάλυμα έκανε το ύφασμα μπλε. Όσο στέγνωνε το ύφασμα, οι τεχνίτες δεν είχαν να κάνουν τίποτε άλλο από το να περιμένουν. Έτσι η Δευτέρα μετατράπηκε σε αντιπαραγωγική μέρα και μέρα ξεκούρασης.

Για τη βελτίωση της διάθεσης οι ειδικοί συμβουλεύουν:

  • Βάλτε νέους στόχους
  • Σκεφτείτε τις επόμενες διακοπές
  • Φάτε ένα πλούσιο πρωινό
  • Κάνετε μια ωραία πρωινή βόλτα
  • Δείτε ένα φίλο
  • «Ξεκολλήστε» από τα social media
  • Κάνετε μια βόλτα στα μαγαζιά
  • Κοιμηθείτε νωρίς
  • Μην πιείτε πολύ