Η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας με σκοπό την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επεξεργασία των προτάσεων τηςΕ.Σ.Α.μεΑ για το ασφαλιστικό, αποφασίσθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση  του υφυπουργού Εργασίας Αν. Πετρόπουλου με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας  Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)  που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας.

Την αντιπροσωπεία της συνομοσπονδίας, αποτελούσαν οι κ.κ. Θωμάς Κλεισιώτης, α΄αντιπρόεδρος, Γρηγόρης Λεοντόπουλος, β' αντιπρόεδρος, Κώστας Γαργάλης, Ταμίας, Γιάννης Λυμβαίος, μέλος Εκτελεστικής της Ε.Σ.Α.μεΑ. και πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, Ηλίας Μαργιόλας, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Π.Σ.Τ. και Δημήτρης Μπούρλος, νομικός σύμβουλος της Ε.Σ.Α.μεΑ. για το ασφαλιστικό.

Λόγω έκτακτης συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κατρούγκαλος δεν μπόρεσε τελικά να παρευρεθεί και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βαρδακαστάνη, ενώ η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο και συνεργάτες του υπουργού.

Η αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. τόνισε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να συγκροτηθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων, με τη συμμετοχή της Συνομοσπονδίας και υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία θα επεξεργαστεί σε βάθος το σύνολο του νομοσχεδίου ως προς τις διατάξεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.
 
Στις προτάσεις της, η περιλαμβάνει ρύθμιση θεμάτων όπως το ΕΚΑΣ, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερήλικων, η αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου που αποτελεί κατάφωρη αδικία, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το επίδομα ατόμου με βαριά αναπηρία, η συνταξιοδότηση ατόμων που η αναπηρία τους έχει εκδηλωθεί πριν την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, οι ασφαλιστικές παροχές λόγω εργατικού ατυχήματος ή ατυχήματος εκτός εργασίας, ο υπολογισμός του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης, ο χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, οι εισφορές αγροτών που είναι άτομα με αναπηρία ή γονείς, σύζυγοι, κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία κλπ.
  
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις συνδικάτων και οργανώσεων για το ασφαλιστικό και πρόσθεσε ότι το αναπηρικό κίνημα είναι έτοιμο να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις εάν το πόρισμα της Επιτροπής ή οι δεσμεύσεις του υπουργού, μέχρι την επόμενη εβδομάδα, δεν κριθούν ικανοποιητικές.