Όλοι οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας συνεδριάζουν εκτάκτως την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στις 5 μ.μ.,  προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του ασφαλιστικού, και μια μέρα αργότερα, την ερχόμενη Πέμπτη οι γιατροί σε ολόκληρη τη χώρα πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. - 3 μ.μ. και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, τα έκτακτα και  επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από προσωπικό ασφαλείας. 
Τα παραπάνω αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στη συνεδρίασή του την περασμένη Παρασκευή, παρουσία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη.

Ο ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχαήλ Βλασταράκος ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για την παρουσία του στα γραφεία του Π.Ι.Σ και για την ενημέρωση που παρείχε πάνω στις θέσεις της νέας διοίκησης του Οργανισμού. Τα μέλη του Δ.Σ. συζήτησαν με τον κ. Μπερσίμη τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και τη σχέση του με τους παρόχους υγείας και έθεσαν υπόψη του την πρόθεση του Π.Ι.Σ. να συνεργαστεί με τον ΕΟΠΥΥ στην κατεύθυνση κοινών δράσεων, προκειμένου να εξασφαλίζεται εγκαίρως η αποπληρωμή των παρόχων υπηρεσιών υγείας, η λειτουργία των ιατρών με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια, η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικοποίησης του συστήματος με στόχο τη δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας ασθενή και την εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξυπηρέτηση των πολιτών.  Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξέφρασε τη πρόθεσή του να έχει στενή συνεργασία με τον Π.Ι.Σ., προκειμένου να δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τους παρόχους. 

Το ασφαλιστικό

Στη συνέχεια το Δ.Σ. συζήτησε το προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Π.Ι.Σ. για τις κοινές δράσεις που έχουν αναληφθεί με τους άλλους φορείς. Συμφώνησαν στη συμπόρευση με όλους τους επιστημονικούς φορείς για την απόρριψη αυτού του προσχεδίου. 

Κοινή πεποίθηση είναι ότι το νομοσχέδιο έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα και δεν στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι εισφορές που προβλέπονται είναι πάνω από τα όρια της αντοχής και της βιωσιμότητας κάθε ατομικής δραστηριότητας των ιατρών. Το προσχέδιο εντείνει τα φαινόμενα της παραοικονομίας, δημιουργεί αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, οδηγεί σε υπαλληλοποίηση, ιδιαίτερα τον νεότερο ιατρό, και στην μετανάστευση του πλέον ικανού και αξιόμαχου ιατρικού δυναμικού της ώρας. 

Ο Π.Ι.Σ. κάλεσε για μία ακόμη φορά τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο να αποσύρει το συγκεκριμένο σχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο δεν στηρίζεται και δεν συνοδεύεται από καμία αναλογιστική ή οικονομική μελέτη. Ζήτησε την έναρξη ενός μεγάλου κοινωνικού διαλόγου, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα είναι βιώσιμο και δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.