Σειρά ενημερωτικών δράσεων και κινητοποιήσεων κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που καταφέρει "το συντριπτικό πλήγμα στην κοινωνική ασφάλιση" οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" (ΣΕΝΕ).

Σύμφωνα με το ΣΕΝΕ, το συζητούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μειώνει κύριες και επικουρικές συντάξεις έως 30% για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, τσακίζει τις αναπηρικές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα, καταργεί σταδιακά το ΕΚΑΣ, ισοπεδώνει τις παροχές υγείας - πρόνοιας, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές, ενοποιεί τα ασφαλιστικά ταμεία με εξαφάνιση των αποθεματικών τους.

Παράλληλα, αποτελειώνει τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» με την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Τσακίζει τη νεολαία που μπαινοβγαίνει από την ανεργία στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Η ασφάλιση γίνεται ατομική υπόθεση του καθένα.

Είναι η ταφόπλακα για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, ολοκληρώνει το σχεδιασμό που υπήρχε εδώ και χρόνια, νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και προσθέτει κι άλλους βαρύτερους.

Το ΣΕΝΕ, επισημαίνει ότι στόχος είναι η πλήρης (και ταχύτατη!) εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταποδοτικότητα στην κοινωνική ασφάλιση, απαλλάσσοντας εργοδότες και κράτος από την ευθύνη και το κόστος και μεταφέροντας όλο το βάρος της ασφάλισης στον κάθε ασφαλισμένο, μεμονωμένα.

Ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο, όπου απαιτείται η επέκταση του θεσμού των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, σημειώνει το ΣΕΝΕ, παγιώνεται η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης παρατείνοντας την έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο. Και διερωτάται: "Ποιος υγειονομικός θα μπορεί να δουλεύει μέχρι τα 67 και πόσο ασφαλές είναι αυτό για τους ασθενείς; Σήμερα, όπως το ζούμε όλοι, μεγαλώνουν δραματικά οι ελλείψεις προσωπικού κι η εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, δεν υπάρχουν καν τεχνικοί ασφαλείας, γιατροί εργασίας"!

Και προσθέτει: "Η υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης σημαίνει αγώνα κόντρα στον πραγματικό αντίπαλο δηλ. τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση απ’ όπου εκπορεύονται τα σχέδιά τους. Αυτός ο προσανατολισμός θα δώσει στον αγώνα μας το απαιτούμενο περιεχόμενο, αλλά και την προοπτική για να αποκρούσουμε την επίθεση, να ανακτήσουμε τις απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα και ν’ ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές, ώστε να αξιοποιούνται οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τα επιτεύγματα της επιστήμης για την κάλυψη των αναγκών μας". 

Το Σ.Ε.Ν.Ε. αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και για αυτό το μείζον θέμα αλλά και υπόλοιπα εξίσου σοβαρά που ταλανίζουν το Νοσοκομείο: έλλειψη προσωπικού, προϋπολογισμός, φάρμακα – υλικά, ελαστικές σχέσεις εργασίας, εργολαβίες:
1.    Ενημερωτικές συσκέψεις στο Νοσοκομείο

  • ΤΡΙΤΗ 19/1, 7.30 πμ για το προσωπικό των χειρουργείων στην πυλωτή του νέου κτιρίου.
  • ΤΡΙΤΗ 19/1, 1 μμ για Διοικητικούς & Τεχνικούς, έξω από το Λογιστήριο Νοσηλευομένων (γρ. 325 παλιό κτίριο).
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 20/1, 12 το μεσημέρι για τους εργαστηριακούς έξω από το Βιοχημικό εργαστήριο (3ος ορ. κτιρίου εργαστηρίων).

2.    Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από Σωματεία Υγειονομικών μετά από πρόσκληση του Π.Α.ΜΕ. Υγείας – Πρόνοιας, την Τετάρτη 20 Γενάρη, 16:30 στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).
3.    Γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 12 το μεσημέρι στο ΔΩΜΑ.
4.    Απεργιακές κινητοποιήσεις σε συντονισμό με όλους (εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, σπουδαστές κλπ).
5.    Νέα πρωτοβουλία για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ, 5μηνίτες, εργολαβικοί εργάτες κ.λπ.) για σύσκεψη τοπική και συντονισμό με συναδέλφους από άλλους χώρους και αντίστοιχη κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας. Απαιτούμε σταθερή & μόνιμη δουλειά για όλους, χωρίς εργολάβους και ατομικές συμβάσεις. Το νοσοκομείο αιμορραγεί από μονιμο προσωπικό.
6.    Η χορήγηση των λεγόμενων «ακριβών» φαρμάκων (αντικαρκινικά, αντιρετροϊκά, αντιρευματικά κ.λπ.) από τα Νοσοκομεία δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση των κονδυλίων. Αν δεν δοθεί επιπλέον επιχορήγηση στα Νοσοκομεία γι΄ αυτές τις κατηγορίες που προορίζονται για εξωτερικούς ασθενείς, οι τρομερές ελλείψεις που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες θα προκύψουν πολύ νωρίτερα!!