Σε αναζήτηση κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αφού η λήξη συμβάσεων σε προσωπικό που στελέχωνε τις μονάδες στα νοσοκομεία, έχει οδηγήσει στο κλείσιμο κλινών που ήδη λειτουργούσαν, ενώ παράλληλα οι εξαγγελθείσες προσλήψεις των 500 ατόμων, καθυστερούν αρκετά.

Τις τελευταίες ημέρες, η συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές για 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που επιχειρήθηκε, φαίνεται πως βρίσκει προβλήματα, με αποτέλεσμα τίποτα ακόμη να μην έχει οριστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με παράγοντες των ιδιωτικών κλινικών, όπως όλα δείχνουν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, πίστευε ότι μια απλή παράταση στις συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών, θα ήταν αρκετή για να στείλει ασθενείς από το ΕΣΥ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια...

Δεν υπολόγισαν όμως ότι μια τέτοια μετακίνηση, χρειάζεται ειδική ρύθμιση, όχι μόνο για την κάλυψη του κόστους, αλλά κυρίως για τη διαχείριση του ασθενή από το δημόσιο νοσοκομείο, για τη μεταφορά του στο ιδιωτικό, για τη σταθεροποίησή του και για τη μεταφορά του πάλι πίσω στο νοσοκομείο του ΕΣΥ. Τα στάδια είναι πολλά, παρεμβαίνουν πολλοί γιατροί, πολλών ειδικοτήτων, και τα περιστατικά που χρειάζονται εντατική, συνήθως είναι πολύ δύσκολα.

Ταυτόχρονα, οι ιδιωτικές κλινικές οφείλουν να διατηρούν κλίνες ΜΕΘ, για την κάλυψη των ασθενών τους, που στην πλειονότητα - πλέον - είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας σε κλίνες ΜΕΘ, είχε επιχειρηθεί η υπογραφή σύμβασης από τους τρεις τελευταίους υπουργούς Υγείας, με συμφωνία για διάθεση για τις ανάγκες του ΕΣΥ, του 25% των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ. Η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί τελικά από τον Μ. Βορίδη και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημ. Κοντό, όμως ποτέ δεν εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, ώστε να ισχύσει. Η ίδια σύμβαση υπεγράφη το καλοκαίρι από τον Π. Κουρουμπλή, όμως και πάλι δεν προχώρησε.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν όμως, ότι ακριβώς επειδή η πλειονότητα των ασθενών είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, πρακτικά, το 50-70% των ασθενών στις ιδιωτικές ΜΕΘ είναι ασφαλισμένοι του Οργανισμού.

Η έλευση της γρίπης όμως, φαίνεται πως είναι αρκετά πιεστικός παράγοντας, με αποτέλεσμα, μόνο από την ανακοίνωση για προσφυγή στον ιδιωτικό τομέα για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, επιτεύχθηκε καλύτερη διαχείριση, με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής να "πέσει" από τα 75 περιστατικά, στα 30 περίπου μέσα στις τελευταίες ημέρες.

Το γεγονός είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς η κορύφωση της γρίπης αναμένεται περί τα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου, οπότε τότε οι όποιες συμβάσεις και συμφωνίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί.

Σημαντικό όμως στοιχείο για την επαρκή κάλυψη των αναγκών των ασθενών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές των ιδιωτικών κλινικών, είναι όχι μόνο η διερεύνηση διαθεσιμότητας κλινών στο ΕΣΥ από το ΕΚΑΒ, αλλά και η άσκηση ελέγχου για τη διαχείριση των περιστατικών μέσα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, για την πιστοποίηση της κάλυψης των αναγκών των νοσηλευομένων στο ΕΣΥ.

Η αναμενόμενη συμφωνία για την οριστικοποίηση του αριθμού των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ που θα μπορεί να χρησιμοποιεί το ΕΣΥ στις περιπτώσεις που στερείται διαθεσιμότητας, αναμένεται να "κλείσει" περί τα τέλη της εβδομάδας, με σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών.