Περίπου 20 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση υποβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια σε μεταμόσχευση μυελού των οστών χρησιμοποιώντας δικά τους (αυτόλογα) βλαστοκύτταρα. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι αξιοσημείωτα, καθώς ασθενείς σε κατάσταση παράλυσης κατάφεραν να περπατήσουν και πάλι.

Ο καθηγητής κλινικής νευρολογίας στο Ακαδημαϊκό Τμήμα Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Νοσοκομείου του Hallamshire, στο Sheffield, Βasil Sharrack δήλωσε σχετικά: "Το να έχουμε μια θεραπεία, που είναι πιθανό να αντιστρέφει την αναπηρία, είναι ένα πραγματικά σημαντικό επίτευγμα".

Στην Ελλάδα χιλιάδες άτομα πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνη - οι περισσότεροι διαγιγνώσκονται μέχρι την ηλικία των 30-40 χρόνων. Πρόκειται για ένα εκφυλιστικό, αυτοάνοσο νόσημα - το ανοσοποιητικό σύστημα "επιτίθεται" στα νεύρα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.

Η θεραπευτική μέθοδος που εφαρμόστηκε στους συγκεκριμένους ασθενείς ονομάζεται HSCT (αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων) και στόχο έχει να αφαιρεθούν τα ανοσοποιητικά κύτταρα που ευθύνονται για την σκλήρυνση και να ξαναρυθμιστεί το ανοσοποιητικό σύστημα από την αρχή, δεδομένου ότι τα "λάθη" θα έχουν διορθωθεί. Μερικοί από αυτούς, οι οποίοι ήταν παράλυτοι, μπόρεσαν να ξαναπερπατήσουν.

"Το ανοσοποιητικό σύστημα επαναρυθμίζεται ή επανεκκινείται, επιστρέφοντας σε χρονικό σημείο πριν προκαλέσει τη σκλήρυνση" εξήγησε ο καθηγητής John Snowden, περιγράφοντας συνοπτικά το αποτέλεσμα της επαναστατικής - όπως όλα δείχνουν - θεραπείας.

Πέραν του Νοσοκομείου του Hallamshire, στο ερευνητικό πρόγραμμα για τις μεταμοσχεύσεις αυτόλογων αιμοποιητικών κυττάρων συμμετέχουν νοσοκομεία στις ΗΠΑ, στη Σουηδία και στη Βραζιλία, στο πλαίσιο της επονομαζόμενης μελέτης MIST, στην οποία αξιολογούνται τα μακροπρόθεσμα οφέλη της μεθόδου. Οι ασθενείς που συμμετέχουν στην MIST πάσχουν από την υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Η θεραπεία συμπεριλαμβάνει εντατική χημειοθεραπεία και οι ασθενείς προειδοποιούνται ότι μπορεί να εκδηλώσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ναυτία και τριχόπτωση.