Το 2015 ήταν μια χρονιά, στην οποία εγκρίθηκαν πολλά νέα φάρμακα και από τον EMA και από τον FDA, που βελτιώνουν κατά πολύ την αντιμετώπιση των σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η καρδιακή ανεπάρκεια και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε ενόψει του διεθνούς συνεδρίου Heart Vessels & Stroke, ο καθηγητής καρδιολογίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Πάνος Βάρδας και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, παθολόγος, υπεύθυνος της Μονάδας Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», Κωνσταντίνος Βέμμος, αναφέρθηκαν σε μερικές από τις ιατρικές καινοτομίες που σημάδεψαν την χρονιά που πέρασε, αλλά και σε αυτές που αναμένεται να κυριαρχήσουν στο μέλλον.

Συγκεκριμένα οι δύο διακεκριμένοι Έλληνες ειδικοί είπαν ότι τα ενέσιμα φάρμακα, που στοχεύουν στη διόρθωση της κακής χοληστερόλης (LDL) - και κυκλοφόρησαν τη χρονιά που μας πέρασε - θα γράψουν ιστορία. Πρόκειται για μια νέα κατηγορία φαρμάκων για την υψηλή χοληστερόλη, τους λεγόμενους αναστολείς της πρωτεΐνης proprotein convertase subtilisin/kexintype 9 (PCSK9). Η πρωτεΐνη αυτή βρέθηκε ότι είναι κύριος ρυθμιστής του μεταβολισμού της χοληστερόλης και έγινε στόχος για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Τα μονοκλωνικά αντισώματα evolocumab και alirocumab δρουν αποτελεσματικά στην PCKS9 και έχουν ως βασικό τους χαρακτηριστικό ότι χορηγούνται μία φορά το μήνα, εν αντιθέσει με την καθημερινή χρήση των στατινών, χωρίς, ωστόσο, αμελητέο κόστος. 

"Η πρόληψη πάει σε αποτελεσματικές μεθόδους κλάσματος της κακής χοληστερόλης. Υπάρχουν οι στατίνες και στο άμεσο μέλλον θα έχουμε 1-2-3 υποδόρροιες ενέσεις τον χρόνο" εξήγησε ο κ. Βάρδας.

Στο "ίδιο μήκος κύματος" και ο κ. Βέμμος: "Το 2015 ήταν μια επιστημονικά παραγωγική χρονιά στον χώρο της καρδιαγγειακής ιατρικής, με σημαντικές μελέτες που σίγουρα θα επηρεάσουν την κλινική πρακτική μας".

Στη συνέντευξη τύπου έγινε αναφορά και στους βηματοδότες νέας γενιάς, εμπνευστής των οποίων είναι ο κ. Πάνος Βάρδας. Ο καθηγητής τόνισε ότι, λόγω υψηλού κόστους (6000 ευρώ) θα πρότεινε να μπαίνουν σε ελάχιστες περιπτώσεις ασθενών, καμένων από κάποιο δυστύχημα ίσως, ενώ αναφέρθηκε και στην εξέλιξη του μέλλοντος. "Δουλεύουμε για την τεχνολογία του μέλλοντος. Σε 15 χρόνια θα υπάρχουν βηματοδότες μεγέθους φακής. Όνειρό μας είναι να έχουν και οι νέοι απινιδωτές μικρό μέγεθος. Να χρησιμοποιούμε, δηλαδή, υποδόρροια απινιδωτή μεγέθους όσο ένα νόμισμα των 2 ευρώ".

Στον τομέα της αντιπηκτικής αγωγής, για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν νέα αντιπηκτικά φάρμακα (NOACs), που, όμως, ένα από τα σοβαρά μειονεκτήματά τους είναι ότι δεν υπάρχουν ειδικά αντίδοτα, ώστε να  χορηγηθούν άμεσα σε περιπτώσεις αιμορραγιών. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η idarucizumab, η οποία είναι αντίδοτο της δαβιγατράνης και ενδείκνυται σε ενήλικες ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με δαβιγατράνη, όταν απαιτείται ταχεία αναστροφή της αντιπηκτικής δράσης της, δηλαδή για επείγον χειρουργείο/επείγουσες επεμβατικές πράξεις ή σε απειλητική για τη ζωή ή ανεξέλεγκτη αιμορραγία.

Σχολιάζοντας ο κ. Βέμμος τη διαχείριση των εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ελλάδα, υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένων μονάδων στα νοσοκομεία, κατά το πρότυπο των καρδιολογικών κλινικών. Μιλώντας, δε, για τη φροντίδα των ασθενών, τόνισε ότι τα περιστατικά φτάνουν εγκαίρως στο νοσοκομείο, αλλά δυστυχώς ενδονοσοκομειακά δεν υπάρχει η σωστή οργάνωση ώστε να γίνει έγκαιρα η θρομβόλυση και να σωθούν περισσότερες ζωές.