"Σαρώνει" η γρίπη και μακραίνει ο κατάλογος όλων όσοι εισάγονται εσπευσμένα στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του healthmag, που αναρτήθηκε νωρίτερα σήμερα, ένα μωρό 9 μηνών εισήχθη εσπευσμένα στο Παίδων λόγω σοβαρών επιπλοκών και η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη. Άλλα δύο παιδιά, 4 και 8 χρόνων, νοσηλεύονται στο Ωνάσειο και στο Παίδων αντίστοιχα.
Ο εργαστηριακός έλεγχος ταυτοποίησε και στα τρία παιδιά τον ιό της γρίπης τύπου Α. Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκτιμούν πως πρόκειται για το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1), το οποίο φέτος είναι το κυρίαρχο. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τώρα το Ινστιτούτο Παστέρ έχει ελέγξει 400 δείγματα, εκ των οποίων τα 158 ήταν θετικά στους ιούς της γρίπης και από αυτά τα 156 ήταν Α(Η1Ν1).
 
Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει χάσει τη ζωή του κάποιος άλλος ασθενής - τα θύματα παραμένου 13. Άλλοι 6 ασθενείς μπήκαν σήμερα στην εντατική - συνολικά μέχρι τώρα νοσηλεύονται 50 ασθενείς σε ΜΕΘ, ενώ, από όταν ξεκίνησε η γρίπη έχουν περάσει από τις ΜΕΘ 82 άτομα.

Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία προκύπτει ότι 1 ασθενής στους 4, που νοσηλεύεται στην εντατική, είναι ηλικίας κάτω των 50 χρόνων. Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες είναι "στα καρφιά", εξαιτίας της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων και ομολογούν ότι ανησυχούν μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η κατάσταση και αν θα μπορούν τα νοσοκομεία να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, σε περίπτωση που η γρίπη πάρει μορφή "παλλιροϊκού κύματος", όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα 200 κλίνες εντατικής παραμένουν αχρησιμοποίητες και ο καθηγητής μικροβιολογίας και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αθανάσιος Τσακρής λέει ότι: "Πολλές φορές χάνονται άνθρωποι γιατί καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και τα άλλα βαριά περιστατικά, που χρήζουν εντατικής νοσηλείας, και ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας και απομόνωσης". 

Την ίδια ώρα σε μείζον θέμα αναδεικνύεται η έλλειψη πόρων για την ενίσχυση της επιδημιολογικής παρατήρησης και της διάγνωσης των κρουσμάτων. Η ανάγκη να δοθούν χρήματα έστω και τώρα, καθίσταται επιτακτική, προκειμένου οι εν δυνάμει ασθενείς να μην μένουν ακάλυπτοι, απέναντι σε έναν ιό, που φέτος εξελίσσεται πολύ επιθετικά. Ο εμβολιασμός, εξάλλου, παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, ακόμη και στους υγειονομικούς κύκλους, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ή έχουν, ήδη, καταλήξει, ήταν ανεμβολίαστοι. Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες, συστήνουν τον εμβολιασμό ακόμη και τώρα.