Σε απόγνωση βρίσκονται πλέον οι πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από τις καθυστερήσεις ανανέωσης των βιβλιαρίων Πρόνοιας που παρατήρησε το τελευταίο τρίμηνο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και η «Αποστολή», έχουν δει τον αριθμό των απόρων ασθενών να τριπλασιάζεται, καθώς έχει λήξει το βιβλιάριό τους και έχουν μείνει χωρίς περίθαλψη.

Ο ΙΣΑ, διαπίστωσε ότι ο χρόνος αναμονής για την έκδοση του βιβλιαρίου Πρόνοιας έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, γεγονός απαράδεκτο, που όμως έχει ως αποτέλεσμα οι άποροι να μένουν για περισσότερο από μισό χρόνο χωρίς επιδόματα και χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις η αναμονή μπορεί να φτάσει τους εννέα και δέκα μήνες.

Σημειώνεται ότι το βιβλιάριο της Πρόνοιας, ανανεώνεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι, λίγο καιρό μετά την ανανέωση του βιβλιαρίου τους να πρέπει να επαναλάβουν εκ νέου την διαδικασία.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης σε δήλωσή του τόνισε ότι «Οι απαράδεκτα χρονοβόρες διαδικασίες για την ανανέωση του βιβλιαρίου Πρόνοιας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση την πιο ευπαθή ομάδα των ασθενών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότεροι άποροι και ανασφάλιστοι, βρίσκουν καταφύγιο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, το οποίο δίνει μάχη, για να εξασφαλίσει τη φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη, για όλους αυτούς τους ασθενείς. Ωστόσο είναι απαράδεκτο την πιο δύσκολη περίοδο, για τη χώρα, η πολιτεία να εγκαταλείπει ακόμα και τους άπορους και να μην μπορεί ν ανταποκριθεί στις στοιχειώδης υποχρεώσεις της».