Σειρά κινητοποιήσεων των γιατρών κατά του ασφαλιστικού ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, αποφάσισε χθες το βράδυ το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη της διοίκησης του ΠΙΣ με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, οι οποίοι ζήτησαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και των παρεμβάσεων, μαζί με τους λοιπούς επιστημονικούς φορείς και τους ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να αποσυρθεί αυτό το σχέδιο για το ασφαλιστικό και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση. 

Οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων εξέφρασαν στο σύνολό τους την αντίθεσή τους σε αυτό το σχέδιο, το οποίο χαρακτήρισαν καταστροφικό, μη βιώσιμο και αντιαναπτυξιακό, καθώς δεν δίνει προοπτική για το μέλλον και οδηγεί πολλούς επιστήμονες στην μετανάστευση, στην υπαλληλοποίηση, ενώ άλλους τους αναγκάζει ακόμη και να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους. Το συγκεκριμένο σχέδιο δημιουργεί εισφοροεπιδρομή σε κάθε ατομική δραστηριότητα και δημεύει, ουσιαστικά, το εισόδημα κάθε ελεύθερου επαγγελματία ιατρού, σε συνδυασμό με τη μεγάλη φορολόγηση από εφέτος. 

Οι αποφάσεις 

Το ΔΣ του ΠΙΣ, μετά τις παρατηρήσεις – τοποθετήσεις των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, αποφάσισε συμμετοχή σε κάθε είδους δράση αναληφθεί, μαζί με όλους τους άλλους φορείς. Ειδικότερα αποφάσισε: 
1.    Σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων των Ιατρικών Συλλόγων, ενημέρωση των μελών και κοινές συναντήσεις και κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο με τους άλλους Επιστημονικούς Φορείς. 
2.    Συμμετοχή στη Γενική απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 4 Φεβρουαρίου 2016. 
3.    Προειδοποιητικό κλείσιμο των γραφείων των Ιατρικών Συλλόγων την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016. 
4.    Αποχή όλων των ιατρών από γραφειοκρατικές υποχρεώσεις (πιστοποιητικά, γνωματεύσεις, συμμετοχές σε επιτροπές), πλην ΑΜΕΑ, στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2016.
5.    Προειδοποιητική αποχή από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 και τη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016. Κάθε θεραπευτική αγωγή θα αναγράφεται στην ατομική συνταγή του ιατρού, ώστε να μη διακινδυνεύσει η υγεία κανενός ασθενούς. 
6.    Γενική Συνέλευση στις 6 Φεβρουαρίου 2016 όπου το Προεδρείο του Π.Ι.Σ. θα εισηγηθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν προωθηθεί αυτό το σχέδιο για το ασφαλιστικό

Στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, ο Π.Ι.Σ. και οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ανακοίνωσαν ότι εμμένουν στη θέση τους για ανεξάρτητο ΕΤΑΑ, καθώς είναι βιώσιμο, στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης.

Ο ιατρικός κόσμος της χώρας, κάλεσε και τους πολίτες να στηρίξουν αυτή την αντίδραση, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγειονομική τους περίθαλψη. 

Ο ΠΙΣ κάλεσε τον υπουργό Εργασίας και την Κυβέρνηση να αποσύρουν αυτό το σχέδιο, και να αναλογιστούν ότι με τη καταστροφή κάθε παραγωγικού δυναμικού της χώρας, δεν μπορεί να επιβιώσει η Ελληνική Κοινωνία. Ζήτησε επίσης την τοποθέτηση των κομμάτων, προκειμένου να μη γίνουμε χώρα συνταξιούχων, όπου δεν θα υπάρχει καμία ενεργή δραστηριότητα. 

Οι Επιστημονικοί Φορείς ζήτησαν παράλληλα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και όλους τους αρχηγούς των Κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις θέσεις και απόψεις πάνω τους στο ασφαλιστικό και τις επιπτώσεις του στο κοινωνικό σύνολο.