«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόκληση του προσφυγικού-μεταναστευτικού φαινομένου και απέδειξε περίτρανα ότι έχει τα αντανακλαστικά και τις δυνατότητες, καθώς επίσης και ικανούς εθελοντές και επαγγελματίες, οι οποίοι κατόρθωσαν να αποδώσουν τα μέγιστα, συμπράττοντας με τα συναρμόδια υπουργεία και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να απαλύνουν τον πόνο των προσφύγων συνανθρώπων μας».

Αυτό τόνισε χθες ο Πρόεδρος του ΕΕΣ δρ. Αντώνιος Αυγερινός, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης-διάλεξης της κ. Νέλης Βυζαντιάδου, Ψυχοθεραπεύτριας, στα πλαίσια της οποίας έγινε κοπή βασιλόπιτας του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος», ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Ερυθρός Σταυρός  είναι σε θέση να ανταποκριθεί για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η προσφυγική κρίση.

«Ανταποκριθήκαμε με τον καλύτερο τρόπο στις πύλες εισόδου, που είναι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -Κρήτη, Ρόδος, Κως, Λέσβος, Σάμος και Χίος-  αλλά και στην Ειδομένη, που είναι η πύλη εξόδου προς τα Σκόπια, όπως και στα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας που ιδρύθηκαν στην Αθήνα» υπογράμμισε ο κ. Αυγερινός. « Ήμασταν οι πρώτοι που κλήθηκαν να δώσουν την εμπειρία τους, να οργανώσουν και να διαχειριστούν την κατάσταση στον Ελαιώνα, στην Αμυγδαλέζα, στο προσωρινό κέντρο στο Ελληνικό, κι αργότερα στο Γαλάτσι, και στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ Φαλήρου. Παντού ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έδρασε πρώτος, είμαστε παντού παρόντες και επιτελούμε ένα μεγάλο ανθρωπιστικό έργο».

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συνεχάρη τα στελέχη και τους εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλονίκης για τον τεράστιο αγώνα που κατέβαλαν στο πλευρό των προσφύγων στην Ειδομένη, ο οποίος, όπως είπε, έχει αναγνωριστεί από τους εκπροσώπους των Ερυθρών Σταυρών των ευρωπαϊκών χωρών, που το διαπιστώνουν αυτό καθημερινά στο πεδίο δράσης. Παράλληλα ο κ. Αυγερινός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους Νοσηλευτές, Κοινωνικούς  Λειτουργούς,  Σαμαρείτες και  εθελοντές σε ολόκληρη τη χώρα, «που με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας μένουν πιστοί στον ερυθροσταυρικό τους όρκο και δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα της προσφοράς και της αλληλεγγύης". Με τον τρόπο αυτό, όπως επεσήμανε, αποδεικνύουν την προσήλωσή τους στις ανθρωπιστικές αρετές, οι οποίες κατέστησαν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό τον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό Οργανισμό της Ελλάδας για περίπου 150 χρόνια και το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο διεθνώς με δράση και παρουσία σε 190 χώρες.

«Η αναγνώριση του ανθρωπιστικού έργου του Ερυθρού Σταυρού εκφράζεται τόσο από την ελληνική πολιτεία που μας θεωρεί συμπαραστάτες της στο δύσκολο αυτό έργο, αλλά και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, που μας έχει χορηγήσει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, τη μεγαλύτερη υλικοτεχνική βοήθεια, αλλά και τη μεγαλύτερη παρουσία στελεχών από το εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγερινός.

Εκδηλώσεις "Ένα ταξίδι η ζωή μας"
Στην εκδήλωση η ψυχοθεραπεύτρια Νέλλη Βυζαντιάδου παρουσίασε διάλεξη με θέμα «Ένα ταξίδι είναι η ζωή μας: η προετοιμασία». Επρόκειτο για την πρώτη από ένα κύκλο ομιλιών πάνω σε ψυχολογικά και κοινωνικά θέματα που οργανώνει το Περιφερειακό  Τμήμα Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης. Η κ. Βυζαντιάδου ανέλυσε με πρωτότυπο τρόπο και σε διαδραστική επικοινωνία με το κοινό, τη μεγάλη σημασία που έχει η προετοιμασία του ταξιδιού της ζωής. Διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης, η κ. Βυζαντιάδου κατέδειξε ότι, όσο πιο ολοκληρωμένη είναι η προετοιμασία της  ζωής κάθε ανθρώπου, τόσο περισσότερο εγγυημένη θα πρέπει να θεωρείται η επιτυχία του.

Η επόμενη διάλεξη με θέμα «Ένα ταξίδι είναι η ζωή μας: η αναχώρηση»  θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1).

Ο κύκλος των ομιλιών με θέμα «Ένα ταξίδι είναι η ζωή μας» περιλαμβάνει επίσης τις  ενότητες «Η Αναχώρηση» (Τετάρτη 24-2-2016), «Η Διαδρομή» (Τετάρτη 23-3-2016), «Η Άφιξη» (Τετάρτη 20-4-2016) και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 με την τελευταία διάλεξη «Η Επιστροφή».

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέξανδρος» που θα φιλοξενήσει  τις ομιλίες.