Προβλήματα τριχόπτωσης αντιμετωπίζουν τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες. Οι ειδικοί της Bergmann Kord (www.kord.gr) λύνουν κάποιες από τις πιο "κλασσικές" απορίες για την τριχόπτωση και αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις τρίχες των μαλλιών μας.

 • Ο φυσιολογικός ρυθμός απώλειας τριχών είναι περίπου 50-100 τρίχες την ημέρα (αν θεωρήσουμε πως έχουμε κατά μέσο όρο 100.000 τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής, τότε περίπου 10.000 εξ αυτών είναι στη φάση της τελογένεσης και το 1% αυτών, δηλαδή 100 τρίχες, είναι σε φάση αποδέσμευσης από τα τριχοθυλάκια)
 • Ο αριθμός των τριχοθυλακίων κάθε ατόμου είναι γενετικά προκαθορισμένος
 • Κάθε τριχοθυλάκιο χρειάζεται περίπου 6 μήνες για να αντικαταστήσει την τρίχα που αποδεσμεύτηκε με μία νέα
 • Κάθε τριχοθυλάκιο παράγει περίπου 20 τρίχες στη διάρκεια ζωής του
 • Κάθε τρίχα μπορεί να έχει διάρκεια ζωής έως και 7 περίπου χρόνια
 • Τα μαλλιά μεγαλώνουν λίγο περισσότερο από 1 cm το μήνα – περίπου 0.035 mm την ημέρα, με ελαφρώς γρηγορότερο ρυθμό ανάπτυξης για τη γυναίκα και ελαφρώς μειωμένο για κάποιες ειδικές κατηγορίες – άτομα προχωρημένης ηλικίας, χρόνιους ασθενείς κ.τ.λ.
 • Πολλές από τις τρίχες των μαλλιών μας μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο από 1 m στη διάρκεια ζωής τους
 • Τα άτομα με κόκκινα μαλλιά έχουν στο κεφάλι γύρω στις 90.000 τρίχες, με ξανθά μαλλιά 140.000 τρίχες και οι καστανοί / μελαχρινοί κυμαίνονται ενδιάμεσα
 • Η πιο ποιοτική ανάπτυξη των μαλλιών λαμβάνει χώρα από την εφηβεία μέχρι περίπου την ηλικία των τριάντα. Όσο περνά η ηλικία, ο ρυθμός ανάπτυξης των μαλλιών επιβραδύνεται
 • Η χρωστική μελανίνη καθορίζει το χρώμα των μαλλιών. Υπάρχουν 2 είδη μελανίνης: η Ευμελανίνη που ευθύνεται για το χρωματισμό των καστανών και μαύρων μαλλιών και η Φαιομελανίνη που χρωματίζει τα ξανθά και κόκκινα μαλλιά
 • Τα μαλλιά γκριζάρουν ή ασπρίζουν όταν τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη ελαττώνουν ή παύουν την παραγωγή της
 • Το καλοκαίρι επιταχύνεται ο ρυθμός παραγωγής των μαλλιών και μεγαλώνουν πιο γρήγορα, διότι η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει την ταχύτητα των διεργασιών παραγωγής της τρίχας που λαμβάνουν χώρα στο τριχοθυλάκιο
 • Ο ρυθμός ανάπτυξης των μαλλιών είναι πιο έντονος κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Η αυξημένη ελαστικότητα είναι χαρακτηριστικό μιας υγιούς τρίχας και μάλιστα μπορεί να αποκτήσει όριο θραύσης έως και το 30% του μήκους της

Διαφορές Ανδρικής - Γυναικείας Τριχόπτωσης

I. Η γυναικεία τριχόπτωση είναι πιο κυκλικό φαινόμενο από ότι η ανδρική και πιο επιρρεπής στην επίδραση εξωτερικών παραγόντων και φαρμακευτικών αγωγών.

II. Για τον ανδρικό πληθυσμό, συσχετίζονται 3 παράγοντες για τη δημιουργία ανδρογενετικής αλωπεκίας: οι κληρονομικές καταβολές, η δράση των ορμονών και η ηλικία. Για τη γυναίκα, η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή και δεν επηρεάζεται πάντοτε από την ηλικία.

ΙII. Για τους άνδρες, στις περιπτώσεις γενετικής προδιάθεσης, η ορμονική επίδραση οφείλεται στην παρουσία της τεστοστερόνης και των παραγώγων της, ενώ στη γυναικεία τριχόπτωση πλήθος άλλων ορμονών επιδρούν στα τριχοθυλάκια.

IV. Στις γυναίκες, τα τριχοθυλάκια που επηρεάζονται από τη δράση των ορμονών είναι συνήθως διάχυτα σε όλη την έκταση του τριχωτού, ενώ στους άνδρες βρίσκονται συγκεντρωμένα στη μετωπιαία γραμμή και προς το εσωτερικό του τριχωτού μέχρι την κορυφή. Δηλαδή η ανδρική και η γυναικεία τριχόπτωση προσδιορίζονται από διαφορετικά μοντέλα αραίωσης (Male Pattern Hair Loss / Female Pattern Hair Loss). Επιπλέον, οι γυναίκες διατηρούν συνήθως τη μετωπιαία γραμμή σε αντίθεση με τους άνδρες στους οποίους αποτελεί συχνά το πρώτο τμήμα του τριχωτού που πλήττεται από την τριχόπτωση.

V. Η πιο συνήθης αιτία της γυναικείας τριχόπτωσης είναι οι ορμονικές διαταραχές.

Αν και οι αιτίες διαφοροποίησης μεταξύ ανδρικής και γυναικείας τριχόπτωσης δεν έχουν πλήρως εξακριβωθεί έως τώρα, εντούτοις σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα διαφορετικά επίπεδα ορμονών στον οργανισμό κάθε φύλου, όπως και οι έντονες ορμονικές διακυμάνσεις του γυναικείου οργανισμού (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση).