Εννέα ασθενοφόρα οχήματα προσέφερε το Πυροσβεστικό Σώμα στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρησιακής ανταπόκρισης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (E.K.A.B.).

Τα εννέα αυτά ασθενοφόρα που φέρουν πλήρη ιατρικό εξοπλισμό, αποτελούν μέρος δωρεάς δώδεκα ασθενοφόρων από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών που είχαν διατεθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2009.

Σε ειδική τελετή για την παραχώρηση των 9 ασθενοφόρων που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) στον Ασπρόπυργο Αττικής, παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, οι οποίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.

Στην τελετή ήταν επίσης παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης και ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Παραβρέθηκαν ακόμα ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β. Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, ο Αντιπρόεδρος, Μιλτιάδης Μυλωνάς, ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών Ε.Κ.Α.Β. Δημήτριος Πύρρος, ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.) Νικόλαος Παπαευσταθίου και στελέχη του Ε.Κ.Α.Β.

Αεροδιακομιδές

Στο μεταξύ, τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Αεροδιακομιδών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στην Ελευσίνα, επισκέφθηκε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο και Μιλτιάδη Μυλωνά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημερώθηκε εκτενέστατα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Αεροδιακομιδών από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΣ του ΕΚΑΒ και ιπτάμενο ιατρό Αθανάσιο Κυριαζή, τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ Δημήτριο Πύρρο και την Υπεύθυνη του Τμήματος Άννα Μαριόλα.

Στη συνέχεια ενημερώθηκε από τον Υποδιοικητή της 112 ΠΜ Σμήναρχο Ιωάννη Βαμβάκο και τον χειριστή ελικοπτέρων της 112 ΠΜ Επισμηναγό Αναστάσιο Κυριαζίδη, για τα πτητικά μέσα και ειδικότερα για τα 3 εναπομείναντα ελικόπτερα Α-109 Power της Αgusta, τα οποία παραμένουν παροπλισμένα στο υπόστεγο του Τμήματος, λόγω τεχνικών προβλημάτων, για τα οποία οι ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία εκκίνησης των διαδικασιών επίλυσής τους.

Ο κ. Πολάκης εξέφρασε τη σαφή βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να επιλύσει τα προβλήματα του Τμήματος Αεροδιακομιδών και ειδικότερα να κινήσει άμεσα τις απαιτούμενες διαδικασίες για την επισκευή και συντήρηση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων, ώστε να τεθούν το συντομότερο δυνατό στην υπηρεσία των πολιτών των ακριτικών περιοχών της χώρας.