Μετά από υποτροφία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ο Πέτρος Ντίναςερευνητής στη μοριακή φυσιολογία της άσκησης της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου Wolverhampton στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε τη σπάνια ευκαιρία να μελετήσει την επίδραση των διαφορετικών καταστάσεων φωτισμού, που επικρατούν στο φεγγάρι, στη βάδιση των ανθρώπων.

«Στην ομαδική εργασία είχα την ευκαιρία να είμαι επικεφαλής 15 ανθρώπων από διαφορετικές εθνικότητες, για να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο σύστημα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Ντίνας, ο μοναδικός Έλληνας που συμμετείχε στο «Πρόγραμμα σπουδών για το διάστημα»«Το πρόγραμμα σπουδών για το διάστημα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και εγώ αποφοίτησα με συνολικό βαθμό 86%. Οι εντυπώσεις μου είναι άριστες. Σε αυτό το πρόγραμμα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους από όλο τον κόσμο και, φυσικά, να συνεργαστώ μαζί τους. Αυτό ήταν πολύ χρήσιμο, καθώς είχα την ευκαρία να γνωρίσω τον τρόπο ζωής και το πώς σκέφτονται οι ξένοι επιστήμονες, το οποίο με βοήθησε να προσαρμοστώ στο παγκόσμιο περιβάλλον».

Κάνοντας μία σύντομη παρουσίαση για το τι έκανε γνωστό στο πρόγραμμα, σύμφωνα με την πρότασή του, ο κ. Ντίνας σημείωσε: «Σε αυτό το πρόγραμμα παρακολούθησα 57 διαλέξεις και περίπου 20 σεμινάρια και ομιλίες σχετικά με το διάστημα. Μου δόθηκε η ευκαιρία να εφαρμόσω τις προτάσεις μου σχετικά με την ανθρώπινη απόδοση στο διάστημα. Συγκεκριμένα, στην ατομική εργασία μου μελέτησα την επίδραση των διαφορετικών καταστάσεων φωτισμού που επικρατούν στο φεγγάρι, στη βάδιση των ανθρώπων. Η ιδέα ήταν ότι στο μέλλον θα χτίσουμε αποικίες στο φεγγάρι, οπότε χρειάζεται να μελετήσουμε τις συνθήκες που επικρατούν εκεί πολύ πριν ταξιδέψουμε εκεί. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι θα είναι αρκετά δύσκολο να βλέπουμε, όταν θα πάμε στο φεγγάρι, γι' αυτό θα χρειαστεί να εκπαιδευτούμε πριν αναχωρήσουμε. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφο και φίλο μου από τη NASA, Alan Zide και τους συναδέλφους και φίλους μου από τον Ινδικό Οργανισμό Διαστήματος Sreerekha Suresh και Thangami Subbananthan για τη βοήθειά τους και τη συνεργασία τους σε αυτήν τη μελέτη. Στην ομαδική εργασία είχα την ευκαιρία να είμαι επικεφαλής 15 ανθρώπων από διαφορετικές εθνικότητες για να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο σύστημα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, χρησιμοποιώντας μέσα του διαστήματος (δορυφόρους και τεχνολογία). Αυτό το σύστημα έχει χορηγούς την NASA και την Boeing και τα επόμενα χρόνια θα μελετηθεί για να δούμε αν μπορεί να εφαρμοστεί».