Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το ίδιο κουνούπι που φέρει τους ιούς για τρία άλλα εξωτικά νοσήματα - τον δάγγειο και τον κίτρινο πυρετό, καθώς και τον πυρετό Chikungunya. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία γι’ αυτόν, ενώ στα πιθανά συμπτώματά του συμπεριλαμβάνονται πυρετός και εξάνθημα. Ωστόσο υπολογίζεται ότι το 80% των ατόμων που μολύνεται από αυτόν, δεν εκδηλώνει συμπτώματα.

Σε οδηγίες που εξέδωσε ο κυβερνητικός οργανισμός Public Health England (PHE) τονίζει ότι ο ιός μεταδίδεται μόνο με τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι και όχι από άτομο σε άτομο, αν και έχει υπάρξει μικρός αριθμός περιστατικών, στα οποία ο ιός μεταδόθηκε μέσω σεξουαλικής επαφής (έχει ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα) ή από τη μητέρα στο έμβρυο που κυοφορούσε.

Από τότε που η Βραζιλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματα του ιού στο έδαφός της, τον Μάιο του 2015, ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί σε 21 χώρες και εδάφη της Αμερικανικής ηπείρου. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την ταχεία μετάδοση του ιού: πρώτον ο πληθυσμός της Αμερικανικής ηπείρου δεν είχε εκτεθεί νωρίτερα στον ιό και συνεπώς στερείται ανοσίας και δεύτερον το κουνούπι τίγρης - ο βασικός φορέας μετάδοσης του Ζίκα - υπάρχει σε όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή.

Ο ΠΟΥ καλεί τις γυναίκες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε περιοχές όπου ενδημεί ο ιός Ζίκα, να συμβουλευτούν γιατρό πριν μεταβούν στις περιοχές αυτές και μετά, όταν επιστρέψουν.