Συμβολική κατάληψη στο γραφείο του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Νίκου Φράγκου πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α., στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που οργάνωσε ο Σύλλογος στο υπουργείο Εργασίας για το ασφαλιστικό.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΙΣΑ, οι γιατροί δεν θα υποχωρήσουν. Θα δώσουν μάχη για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - ταφόπλακα για τον κλάδο.

Μετά τη μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 24 φορέων και ιατρικών ενώσεων,  το Δ.Σ. του ΙΣΑ πραγματοποίησε νέα συνεδρίαση, προκειμένου να αποφασίσει περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Στο μεταξύ, στις 12.30 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκο, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργου Στασινού και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλη Αλεξανδρή, στο πλαίσιο των από κοινού δράσεων των επιστημονικών συλλόγων για το ασφαλιστικό.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Βλασταράκος, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να παραμείνει ανεξάρτητο το ΕΤΑΑ, το οποίο παρότι δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ ως χρηματοδότηση, εν τούτοις εξακολουθεί να είναι βιώσιμο, παρά την απομείωση των αποθεματικών του με διάφορους τρόπους (άτοκες καταθέσεις, δομημένα ομόλογα, PSI, κακοδιαχείριση κ.λπ.). Το ΕΤΑΑ μπορεί να παραμείνει βιώσιμο για χρόνια στο πλαίσιο όμως της τριμερούς χρηματοδότησης. Τα ήδη υπάρχοντα αποθεματικά του Ενιαίου Ταμείου των Επιστημόνων, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 3 δισ. ευρώ (κινητή και ακίνητη περιουσία), εισερχόμενα στη χοάνη ενός ενιαίου Ταμείου, θα χαθούν μαζί με τα υπόλοιπα, που τόσα χρόνια απομυζήθηκαν με κάθε τρόπο.

Ο κ. Βλασταράκος πρόσθεσε επίσης ότι το 30% των αυτοαπασχολούμενων ιατρών αδυνατεί σήμερα να καταβάλει τις ήδη ισχύουσες εισφορές. Η αύξηση των εισφορών σε δυσθεώρητα ύψη (συνολικά 32% - 34% επί των καθαρών εισοδημάτων), μαζί με την υπερφορολόγηση η οποία για εφέτος αντιστοιχεί στο 35% των καθαρών εισοδημάτων, δημιουργεί μία συνολική επιβάρυνση της τάξεως του 70% επί των καθαρών εισοδημάτων.

Δηλαδή, ένας γιατρός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ (είναι το δηλούμενο καθαρό εισόδημα του μέσου όρου των αυτοαπασχολούμενων ιατρών σύμφωνα με στοιχεία Υπουργείου Οικονομικών για το έτος 2014) θα πρέπει να καταβάλει σε φόρους και εισφορές 14.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και λοιπές  φορολογικές υποχρεώσεις. Άρα απομένει ένα μικρό εισόδημα με το οποίο πρέπει να καλύψει τις ανάγκες του. 

"Δεν επιτρέπεται στη Γαλλία, όπου δεν υπάρχει ύφεση όπως στην Ελλάδα, ένας ιατρός με εισοδήματα 40.000 ευρώ, να πληρώνει εισφορές 3.300 ευρώ και στην Ελλάδα να καλείται να πληρώσει 14.000 ευρώ" σημείωσε ο κ. Βλασταράκος και πρόσθεσε: "Τόνισα στον Πρωθυπουργό ότι το Φορολογικό Νομοσχέδιο δεν συνοδεύεται από καμία μελέτη, αναλογιστική ή οικονομική, δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, και έχει δημοσιονομικά χαρακτηριστικά.
Αποδυναμώνει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, αυξάνει την παραοικονομία και οδηγεί στην ανεργία, την υπαλληλοποίηση και την μετανάστευση το πιο αξιόμαχο ιατρικό προσωπικό της χώρας". 

Ο κ. Βλασταράκος, υπογράμμισε ότι το Σύστημα Υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ασφαλιστικό. Νέοι γιατροί δεν υπάρχουν σε πολλές ειδικότητες στην Ελλάδα, φεύγουν στο εξωτερικό όπου και παραμένουν. Έτσι, αυξάνεται δυναμικά ο δείκτης των συνταξιούχων σε σχέση με τους εργαζόμενους ιατρούς. Είναι σχεδόν βέβαια ότι σε μικρό χρονικό διάστημα το ΕΣΥ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, λόγω της «γήρανσής» του (ο μέσος όρος ηλικίας των επιστημόνων είναι 60 ετών) και της μη πρόσληψης μονίμων ιατρών. Το Νοσοκομειακό Σύστημα θα καταρρεύσει και η υγεία των πολιτών θα τεθεί σε κίνδυνο. 

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ ζήτησε ακόμη από τον Πρωθυπουργό οι υπάρχουσες εισφορές να διατηρηθούν ως έχουν και μόνο για πολύ ψηλά εισοδήματα να γίνει μία μικρή προσαύξηση προκειμένου να μπορούν να καταβάλλονται.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: "Θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας, να δώσουμε ζωτικό χώρο να εργαστούν οι νέοι επιστήμονες στον τόπο τους αξιοπρεπώς, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας. 

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει αυτό το Νομοσχέδιο, να αρχίσει έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση, προκειμένου να υπάρξει προοπτική, η οποία θα οδηγεί όχι στο κλείσιμο κάθε ατομικής δραστηριότητος, αλλά στην ενδυνάμωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Ο τόπος έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν στην αξιοπρεπή διαβίωση και λειτουργία και όχι στην απαξίωση και αποδυνάμωση". 

O Πρωθυπουργός
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ήταν επιφυλακτικός και συμφώνησε στην ελάφρυνση των νεότερων ελευθεριοεπαγγελματιών γιατρών ώστε οι εισφορές να υπολογίζονται στο 80% του εισοδήματος του ανειδίκευτου εργάτη (περίπου 7000 ευρώ ετησίως) και μάλιστα για τα δύο πρώτα χρόνια στο 14% αντί του 20% και για τα επόμενα 2 χρόνια στο 17%. Ο κ. Τσίπρας, υπό την αίρεση των Θεσμών, δέχθηκε να υπάρξουν βελτιωτικές λύσεις στο πλαίσιο των εργασιών του τεχνικού κλιμακίου του υπουργείου Εργασίας, σημειώνοντας πως η αύξηση θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με τα εισοδήματα, χωρίς όμως να τα προσδιορίσει.

Στάση εργασίας στα φαρμακεία
Σε ότι αφορά την αυριανή κινητοποίηση των επιστημονικών φορέων  στη Θεσσαλονίκη, (συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Λευκό Πύργο), ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο από τις 11 πμ.μ - 2 μ.μ., προκειμένου οι φαρμακοποιοί να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των επιστημονικών Συλλόγων.