Η 18χρονη ασθενής από τη Γαλλία μολύνθηκε με τον ιό HIV από τη μητέρα της, είτε στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης είτε στον τοκετό και δεν έχει πάρει αντιρετροϊκά φάρμακα εδώ και δώδεκα χρόνια. Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που γίνεται αυτό σε παιδί και η περίπτωση, όπως είναι φυσικό, έχει κεντρίσει το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον.

Η κοπέλα ξεκίνησε θεραπεία με τετραπλό αντιρετροϊκό φαρμακευτικό σχήμα στην τρυφερή ηλικία των τριών μηνών, αλλά οι γονείς της αποφάσισαν να διακόψουν τη θεραπεία, όταν το κορίτσι ήταν σχεδόν έξι ετών. Και σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά, τα επίπεδα του ιού στο αίμα της είναι σε επίπεδα μη μετρήσιμα, αν και οι γιατροί προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. 

«Είναι πιθανόν το κορίτσι να βρίσκεται σε ιολογική ύφεση για τόσο μεγάλο διάστημα, επειδή έλαβε συνδυασμό αντιρετροϊκών φαρμάκων αμέσως μετά τη λοίμωξη. Η περίπτωση της νεαρής κοπέλας αποδεικνύει τη θεωρία ότι η μακροχρόνια ύφεση είναι εφικτή στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες. Ωστόσο οι περιπτώσεις αυτές είναι πολύ σπάνιες» δήλωσε η Δρ Ασιέγ Σαέζ - Σιριόν από το Ινστιτούτο Παστέρ του Παρισιού, επικεφαλής μελέτης με δεκατέσσερις ενήλικες ασθενείς, οι οποίοι έχουν διακόψει τη θεραπεία, κρατώντας μακριά τον επικίνδυνο ιό.