Νέες συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές προωθεί ο ΕΟΠΥΥ, με αφορμή την επιδιωκόμενη συμφωνία για πρόσθετες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η γρίπη αυξάνει καθημερινά τις ανάγκες νοσηλείας.

Ενώ η συμφωνία με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, που εκπροσωπεί τις μικρές ιδιωτικές κλινικές κατέληξε ήδη στην παροχή 40 κλινών ΜΕΘ, η συνάντηση με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, δεν είχε ακόμη αίσιο αποτέλεσμα. (σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Οι μεγάλοι όμιλοι του ιδιωτικού τομέα υγείας, δεν φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να καλύψουν το Δημόσιο, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως η πληρωμή των νοσηλίων για τις εντατικές από τον ΕΟΠΥΥ

Στην κατεύθυνση αυτή, συζητούν μόλις την παροχή 1-3 κλινών στην κάθε μονάδα, χωρίς να είναι βέβαιο ότι το σύνολο των ιδιωτικών νοσοκομείων θα αποφασίσει τελικά να παραχωρήσει έστω και μία κλίνη για ασθενείς του ΕΣΥ, που θα διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ από και προς το νοσοκομείο που ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί η νοσηλεία.

Ταυτόχρονα, κατά τη διαπραγμάτευση υπογράμμισαν ότι όπως προβλέπεται το νοσήλιο, δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη των περιστατικών, με αποτέλεσμα να ζητούν διευθέτηση για τα πολύ ακριβά φάρμακα που ενδεχομένως να χρειαστούν κατά την παραμονή του ασθενή στη ΜΕΘ.

Έτσι, η τελική πρόταση που επεξεργάζεται αυτή την ώρα το υπουργείο Υγείας προβλέπει παραχώρηση τελικά 1-2 κλινών ΜΕΘ από κάθε ιδιωτική κλινική, στο πλαίσιο μιας νέας σύμβασης, η οποία θα προβλέπει την χορήγηση των πολύ ακριβών φαρμάκων ξεχωριστά, αλλά και την εξαίρεση του νοσηλίου αυτού από rebate και clawback.

Για να "λειτουργήσει" το νέο αυτό μέτρο, θα δημιουργηθεί συγκεκριμένο τμήμα στο ΕΚΑΒ που θα διαχειρίζεται τις κενές κλίνες του ιδιωτικού τομέα, ενώ θα υπάρχει και συντονισμός με κάθε κλινική για την καθημερινή διαθεσιμότητα των κλινών αυτών.

Από την πλευρά του υπουργείου γίνεται λόγος για "εξεύρεση των πιστώσεων με την ιεράρχηση προτεραιοτήτων", καθώς οι πόροι του ΕΟΠΥΥ μπορεί να είναι περιορισμένοι, όμως η εξεύρεση κλίνης εντατικής αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας.

Για το θέμα, προγραμματίζεται νέα συνάντηση των εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.