Ένα άτομο βρέθηκε, ήδη, θετικό στη Δανία για τον ιό Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών και προκαλεί σοβαρές γενετικές ανωμαλίες. Οι υγειονομικές αρχές της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Δανίας, του Όρχους, δήλωσαν ότι ο ασθενής ταξίδεψε την Νότια και στην Κεντρική Αμερική, εστία του ιού. 

Επιπλέον η Ιταλία, η Ισπανία, η Μ. Βρετανία και η Ελβετία έχουν, ήδη, αναφέρει περιπτώσεις πολλών ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Δανίας, ένας Δανός τουρίστας προσβλήθηκε από τον ιό, ενώ διερχόταν από τη Νότια και Κεντρική Αμερική, όπου ο ιός Ζίκα βρίσκεται σε έξαρση (ειδικά στην Βραζιλία). Ο ασθενής είναι τώρα υπό θεραπεία στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Όρχους. Έφτασε στο Τμήμα Λοιμώξεων με γριπώδη συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο και πόνο των μυών, αλλά αργότερα οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε μολυνθεί με τον ιό Ζίκα.

Ο ιός βρίσκεται σε άνοδο σε όλο τον κόσμο. Συνδέεται με εγκεφαλικές βλάβες σε χιλιάδες παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Βραζιλία. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού.