Την ελπίδα ότι έστω και τώρα η Πολιτεία θα «στρίψει το τιμόνι» και θα δώσει επιτέλους προτεραιότητα στις αυτονόητες αλλαγές για ένα πραγματικά βιώσιμο και δίκαιο σύστημα υγείας, το οποίο δεν θα βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιδεινώνοντας τις ανισότητες και την συνολική κοινωνική ανασφάλεια, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης κατά την εκδήλωση κοπής της πίττας του Συνδέσμου.

Στην ομιλία του κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, ο κ. Αποστολίδης δήλωσε ότι "σε μια τέτοια σοβαρή εθνική προσπάθεια, όλοι μας θα είμαστε στο πλευρό της. Ο Κλάδος του Φαρμάκου το έχει κάνει σαφές αυτό με κάθε δυνατό τρόπο".

Και πρόσθεσε ότι η στήριξη αυτή θα υπάρξει:

  • Παρά τα τεράστια χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν ξεπεράσει το €1,350δις και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή τους...
  • Παρά την αύξηση κατά 45%, του clawback και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (Rebates), μαζί με νέα σκληρά μέτρα που δημιουργούν επικίνδυνη ασφυξία στην αγορά, ιδιαιτέρως για την ελληνικές επιχειρήσεις...
  • Παρά την συνεχώς μειούμενη φαρμακευτική δαπάνη, την ακραία αποθάρρυνση επενδυτικών κινήσεων, όπως οι κλινικές μελέτες που μόνο οφέλη έχουν για τη χώρα...
  • Παρά και τις ακραίες συνθήκες των capital controls που δοκίμασαν τις αντοχές των εταιριών, αν μάλιστα λάβετε υπόψη σας ότι ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ο δεύτερος σε εξαγωγές στη χώρα…

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου σημείωσε ότι κατά το 2015 "Κάθε φορά κάναμε πραγματικά ότι περισσότερο μπορούσαμε για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους ασθενείς και να μειωθούν, όσο περνούσε από το χέρι μας, τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού στην Υγεία. Επιπλέον, ο ΣΦΕΕ στο πλαίσιο της Κοινωνικής του Υπευθυνότητας συνέδραμε με την έμπρακτη υποστήριξη των εταιριών μελών του στην ανακούφιση του κύματος μεταναστών και προσφύγων, προσφέροντας 40.000 φάρμακα προς το ΚΕΕΛΠΝΟ". 

Ο δρόμος για την ανάπτυξη

Ευχήθηκε λοιπόν, "το 2016 να είναι η χρονιά που θα αρχίσει το βέλος να δείχνει προς τα πάνω" σημειώνοντας πως "ο κλάδος του Φαρμάκου έχει τη δυναμική για να βοηθήσει στην αλλαγή της κατεύθυνσης. Η συνεργασία των πολυεθνικών εταιριών με το δυναμικό ελληνικό τομέα διαμορφώνουν μια ισχυρή ενιαία φαρμακοβιομηχανία".
Ο Κλάδος είναι ο δεύτερος σε εξαγωγές με 13.300 θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας εμμέσως άλλες 87.000 θέσεις αλλά και με επίδραση στο ΑΕΠ που υπολογίζεται στα €1,2 δις. Κι αυτό, σε συνθήκες ακραίας ύφεσης και σε εχθρικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Αποστολίδης καταλήγοντας τόνισε: "Το Φάρμακο όμως μπορεί να θεραπεύσει. Να βοηθήσει τη χώρα να αναρρώσει, την κοινωνία να ανακτήσει αυτονόητα δικαιώματα, τον κάθε άνθρωπο να έχει πρόσβαση στις εξελίξεις, στις μικρές και μεγάλες επαναστάσεις που σημειώνονται στις επιστήμες με ιατρικές εφαρμογές.
Γι αυτό έχει σημασία το 2016 να μπουν οι βάσεις ενός «Στρατηγικού Σχεδίου» με την συνεργασία πολιτείας και φορέων.
•    Με την ενίσχυση των πολιτικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ανάπτυξη της Έρευνας και της Καινοτομίας, μέσα από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, μέσα από την αλλαγή της νοοτροπίας ώστε να τριπλασιαστούν οι εισροές κονδυλίων για Κλινικές Μελέτες.
•    Με την εφαρμογή των απαιτούμενων διαρθρωτικών μέτρων για έλεγχο δαπάνης και όγκου, προς όφελος των ασθενών. Δεν είναι δύσκολο. Αρκεί να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και να μπει σε μια τάξη η Εφαρμογή Θεραπευτικών πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών. 
•    Με την σύμπραξη όλων μας για καθολική και απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα.Το θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας ζήτημα και έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στην Πολιτεία στην οποία εμπλεκόμαστε ενεργά και στο οικονομικό κομμάτι για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες κοινωνικές ανάγκες".

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους εκπρόσωποι κομμάτων και βουλευτές, όπως ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Εκπρόσωπος από το Ποτάμι, κα Αθηνά Δρέττα, η Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου και οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, τονίζοντας τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Κλάδος της Υγείας και πιο συγκεκριμένα, ο Φαρμακευτικός Κλάδος, καθώς και την αναγκαία στήριξη της Πολιτείας προς τον ασθενή και τις φαρμακοβιομηχανίες σε ένα βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Νίκος Πλατανησιώτης, και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κώστας Λουράντος, οι οποίοι επεσήμαναν  ότι παρά τις αντιξοότητες που φέρει η οικονομική κρίση στη χώρα μας οι φαρμακοβιομηχανίες στήριξαν και θα στηρίζουν έμπρακτα την ελληνική κοινωνία με κάθε δυνατό τρόπο.  Ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία της Πρόεδρου του συλλόγου καρκινοπαθών «Κ.Ε.Φ.Ι.», κας Ζωής Γραμματόγλου, στην οποία ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ έδωσε τον λόγο αμέσως μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του.