Το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bioinformatics and Human Electrophysiology Lab -BIHELab) έχει την έδρα του στη Κέρκυρα και καλύπτει τις ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, σχετικά με τις νευρολογικές διαταραχές και τη συσχέτιση τους με τις υποκυτταρικές μετρήσεις βιοενέργειας. 

Στο επίκεντρο της έρευνάς του βρίσκονται οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις (π.χ. άνοιες, νόσος Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, κ.ά.), που προσβάλλουν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού σε όλες τις δυτικές κοινωνίες και η αποσαφήνιση των παθογενετικών παραγόντων τους. Τον περασμένο Μάρτιο, στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενετικής Γηριατρικής και Έρευνας στις Νευροεκφυλιστικές Νόσους, η ερευνητική ομάδα του επικεφαλής του BIHELab, αναπληρωτή καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Παναγιώτη Βλάμου, παρουσίασε τον μηχανισμό λειτουργίας της Πάρκινσον, βάσει του οποίου θα καθοριστούν οι βιοδείκτες πρόκλησής της και θα δημιουργηθεί το πρωτόκολλο πρώιμης διάγνωσής της. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ερευνητική διαδικασία δημιουργίας του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια και θα ακολουθήσει την ίδια μέθοδο με αυτή της πρώιμης διάγνωσης για το Αλτσχάιμερ, η οποία ξεκίνησε το 2011 και σήμερα βρίσκεται στη δεύτερη φάση των κλινικών μελετών.

Η ίδια ερευνητική ομάδα δημιούργησε το 2012 το πρώτο πρωτόκολλο παγκοσμίως για την πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, βάσει βιοδεικτών, και πριν απ' αυτό είχε ανακαλύψει το φαινόμενο της «ηλεκτρικής θρόμβωσης», δηλαδή του μηχανισμού που εξηγεί μία σειρά δυσλειτουργιών στην εσωτερική μεμβράνη των μιτοχονδρίων, επηρεάζοντας την ποσότητα και την λειτουργία των κυτταρικών αυτών οργανιδίων, που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη νόσο Aλτσχάιμερ.