Η διακεκριμένη Ισπανίδα εβρυολόγος συμμετείχε σε ημερίδα, αφιερωμένη στο εμβρυολογικό εργαστήριο και παράλληλα πραγματοποίησε έλεγχο ποιότητας του Κέντρου.

Στην  ομιλία της παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τους παράγοντες που καθορίζουν ένα επιτυχημένο εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης, τη σημασία των ελέγχων ποιότητας σε αυτό, τους τρόπους βελτίωσης των ποσοστών εμφύτευσης εμβρύων και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί ένα σύστημα καλλιέργειας ώστε να μοιάζει με το φυσικό περιβάλλον της μήτρας.

Έκανε, επίσης, παρουσίαση για την καλλιέργεια βλαστοκύστεων (είναι τα έμβρυα 5-6 ημερών), τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της (π.χ. επειδή έχει αυξημένο χρόνο καλλιέργειας μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο αριθμό εμβρύων κατάλληλων για μεταφορά), καθώς και για τα προηγμένα καλλιεργητικά υλικά, τα οποία, άλλοτε είναι τα ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας και ανάπτυξης του εμβρύου (single step media), άλλοτε διαφέρουν, αναλόγως με το στάδιο (sequential media).

Η Δρ Καλντερόν εξήρε τη σημασία που έχει να ακολουθούνται αυστηρά οι τυποποιημ

ένες λειτουργικές διαδικασίες (SOPs) από κατάλληλα εκπαιδευμένους και απολύτως εξειδικευμένους στη μορφολογία των εμβρύων εμβρυολόγους, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέγουν το καταλληλότερο έμβρυο την ημέρα της εμβρυομεταφοράς.

«Είναι πολύ σημαντική η σωστή συνεργασία και η ομαδική προσπάθεια σε κάθε βήμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, από τον εντοπισμό της ακριβούς αιτίας της υπογονιμότητας και τον σωστό συγχρονισμό του ενδομητρίου της γυναίκας, έως το να αναλάβει και να επιτελέσει σωστά και υπεύθυνα τον ρόλο του κάθε συμμετέχοντα στην IVF» είπε. Και πρόσθεσε ότι, για να εξασφαλιστεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, εφαρμόζεται ολοένα συχνότερα η τεχνική Freeze-all, κατά την οποία καταψύχονται οι βλαστοκύστεις και γίνεται εμβρυομεταφορά σε μεταγενέστερους κύκλους, διότι «ακόμα και με πολύ καλής ποιότητας βλαστοκύστεις είναι πιθανό να μην επιτευχθεί εγκυμοσύνη, εάν το ενδομήτριο της γυναίκας δεν είναι έτοιμο».

Μετά το πέρας της ημερίδας η Δρ. Καλντερόν ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών Δρ Βασίλη Αθανασίου και τη διευθύντρια του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών Δρ Μαρία Σακελλαρίου στους χώρους και στα εργαστήρια του Κέντρου.