Πυροτέχνημα χωρίς ουσιαστική και πρακτική σημασία, αποτελεί η απόφαση για το νέο ωράριο λειτουργίας του ΠΕΔΥ δεδομένου ότι ο μαρασμός των Μονάδων Υγείας από ιατρικό προσωπικό είναι κοινή διαπίστωση.

Αυτό τόνισε η Ομοσπονδία των γιατρών του ΠΕΔΥ, με αφορμή συνάντηση εκπροσώπων της με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό την περασμένη εβδομάδα. Η ομοσπονδία επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεδομένου ότι το ωράριο των γιατρών ΕΣΥ είναι πρωινό και 7ωρο. Πέραν του ωραρίου αυτού, η εργασία βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θεωρείται ως υπερωριακή ή ως εφημερία με την ανάλογη αποζημίωση.

Επιπλέον, η διεύρυνση του ωραρίου αφορά όλο το προσωπικό και όχι μόνο το ιατρικό, δημιουργώντας δηλαδή και θέματα εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. 

Η ΠΟΕΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ υπογράμμισε πως αν το υπουργείο θέλει να αναβαθμίσει το σύστημα, οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε επαναπρόσληψη των απολυμένων, να δώσει πολιτική λύση για τους έχοντες δικαστικές αποφάσεις και να δώσει κίνητρα στελέχωσης, να εξομοιώσει μισθολογικά τους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να χρηματοδοτήσει και να ενισχύσει τα εργαστήρια. 

Εντούτοις, ο υπουργός επιμένει για την επέκταση του ωραρίου και ζήτησε περαιτέρω συζήτηση με την Ομοσπονδία, για την εφαρμογή του μέτρου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας προανήγγηλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) τον ερχόμενο Μάρτιο, με το οποία θα υπάρχει και πολιτική λύση της στελέχωσης με την επαναπρόσληψη των απολυμένων γιατρών και συνολική ρύθμιση μεταβατικότητας. 

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης:

  1. Το αίτημα επείγουσας νομοθετικής ρύθμισης και κατοχύρωσης της μισθολογικής και βαθμολογικής εξομοίωσης των ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του ΠΕΔΥ. Η Ομοσπονδία εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για την καθυστέρηση και ταυτόχρονα για τη διαφορετική αντιμετώπιση από τις ΥΠΕ. 
  2. Η εκκρεμότητα για το ζήτημα που δημιουργείται με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία στο ΙΚΑ. Μετά από πιέσεις της Ομοσπονδίας, η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ δήλωσε ότι θα καταβάλει το 70% του επιπλέον ποσού που δικαιούνται οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μέχρι να νομοθετηθεί η εξομοίωση. Ο Υπουργός απάντησε ότι την προσεχή εβδομάδα θα συζητηθεί το Νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, στο οποίο εμπεριέχονται οι σχετικές τροπολογίες. Η συζήτηση δεν θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, αλλά θα συνεχιστεί από το σημείο όπου είχε διακοπεί.
  3. Ενόψει της επανακατάθεσης του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα, η ομοσπονδία έθεσε και πάλι το θέμα της μισθολογικής και βαθμολογικής εξομοίωσης των 40 περίπου Ιατρών με πιστοποιητικό Γενικής Ιατρικής που είναι ΠΑΑ στο ΠΕΔΥ. Η θέση της Ομοσπονδίας είναι η εξομοίωση βάσει αναλογικότητας και έχει κατατεθεί ήδη στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων. Ο Υπουργός απάντησε ότι θα  εξετάσει το θέμα.
  4. Οι γιατροί της 1ης και 2ης ΥΠΕ, που επανήλθαν στην υπηρεσία τους με δικαστικές αποφάσεις και που εργάζονται απλήρωτοι μέχρι 20 μήνες, ο Υπουργός εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι είναι ακόμα απλήρωτοι και διαβεβαίωσε ότι θα πράξει ανάλογα μέσω της νομικής υπηρεσίας του Υπουργείου.
  5. Η «ιδιαιτερότητα» των γιατρών της 3ης-4ης ΥΠΕ που προσέφυγαν δικαστικά και δεν κρίθηκαν από τις προηγούμενες διοικήσεις αποτελεί παράδειγμα άνισης και παράνομης αντιμετώπισης από την πολιτεία. Ο Υπουργός είπε ότι είναι δίκαιο το αίτημα και πρέπει να επιλυθεί.