Στα αντι -ιικά φάρμακα στηρίζει τώρα τις ελπίδες της για αναχαίτιση του ιού της γρίπης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Στη σύσκεψη για την γρίπη που έγινε σήμερα στο υπουργείο Υγείας παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, με τη συμμετοχή των επιτελείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Αναφοράς Γρίπης, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, του ΕΚΕΠΥ, του ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ και ΙΦΕΤ και αποφασίστηκε να δοθεί οδηγία στους γιατρούς για χορήγηση αντι - ιικών φαρμάκων σε ασθενείς, με την έναρξη των συμπτωμάτων της γρίπης, χωρίς να παραπέμπεται ο ασθενής για επιβεβαίωση του ιού μέσω διαγνωστικού τεστ.

Η χορήγηση των φαρμάκων θα συνεχίσει να γίνεται με ιατρική συνταγή και θα συνεχίσει να αφορά τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Παράλληλα, ως μέτρο αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού, θα δοθούν οδηγίες στους επαγγελματίες υγείας για εμβολιασμό, έστω και τώρα, δεδομένου ότι μόνο το 10% των γιατρών και νοσηλευτών έχει εμβολιαστεί φέτος για τη γρίπη. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα κλπ) δεν ξεπερνά φέτος το 15%.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, τονίστηκαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί φέτος από την έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας, δεδομένου ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες, ενώ ταυτόχρονα, λόγω ελλείψεως προσωπικού έχουν απενεργοποιηθεί αρκετές κλίνες που λειτουργούσαν στα δημόσια νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, οι καθημερινές ανάγκες κυμαίνονται συνήθως στις 40-50 κλίνες ΜΕΘ, ενώ αρκετές φορές φτάνουν ακόμη και τις 60 κλίνες. "Ανάσα" στο πρόβλημα αυτό, δίνουν οι ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ που παρασχέθηκαν πρόσφατα στον ΕΟΠΥΥ, ύστερα από συμφωνία με τους δύο συνδέσμους των ιδιωτικών κλινικών της χώρας.

Σημειώνεται ότι φέτος, το επικρατέστερο στέλεχος του ιού της γρίπης είναι ο Η1Ν1, που πρωτοεμφανίστηκε το 2009 και ο οποίος δημιουργεί σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές.

Το υπουργείο Υγείας

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε ότι "παρά τις δυσκολίες  που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα". Εξέφρασε, την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας που δεν ξεπερνά το 10%, όμως διευκρίνισε ότι "ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός".

Έτσι, αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα Νοσοκομεία στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών. Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για  έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος του τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς και στη δωρεάν διάθεση των αντιϊκών φαρμάκων tamiflu και relenza από τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι γνωστό ότι με τις διαθέσιμες  κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αυτής της περιόδου. Εκτιμάται ότι με τους παραπάνω διορισμούς θα σταθεροποιηθεί η λειτουργία των σημερινών κλινών ΜΕΘ και ότι θα ανοίξουν επιπλέον κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά παραμένουν τα τελευταία χρόνια κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.