Καταγγελίες σοκ για ρεκόρ περικοπών στις δαπάνες υγείας που αφορούν στον καρκίνο, για "αρχαία" μηχανήματα ελέγχου που υπολειτουργούν, για εγκληματικές ελλείψεις, αλλά και για την αδυναμία πρόσβασης κάποιων ασθενών στος Δομές Υγείας, έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου στις 4 του μήνα.

Στην Ελλάδα, ενώ ένας στους τρεις ίσως νοσήσει σε κάποια φάση της ζωής του, η πρόσβαση στη θεραπεία παραμένει προβληματική, είπαν οι ειδικοί. Κάθε χρόνο καταγράφονται στην πατρίδα μας 41.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) εκτιμά ότι ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο θα συνεχίσει να αυξάνεται, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Στην Ευρώπη των 28 χωρών-μελών, η χώρας μας έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα (25%), αλλά λιγότερους από καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού. Ο καρκίνος είναι υπεύθυνος για το 37,6% των θανάτων στα άτομα άνω των 65 ετών.

«Αυτό θα έχει συνέπειες στη ζήτηση για ογκολογικές υπηρεσίες, όπου θα παρατηρηθεί πρωτόγνωρη αύξηση, ενώ τα κακοήθη νεοπλάσματα θα παραμείνουν κύρια αιτία θανάτου των Ελλήνων» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (ΕΑΕ), Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρίας Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδας, Ιωάννη Βαρθαλίτη, οι δομές και το προσωπικό των ογκολογικών υπηρεσιών αντανακλούν τις ανάγκες της προηγούμενης εικοσαετίας, ενώ οι περικοπές στις δαπάνες υγείας στατιστικά έχει αποδειχθεί, σε ανάλογες περιπτώσεις, ότι συνοδεύεται από επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού.

«Μια πλειάδα προβλημάτων, όπως οικονομικά και γεωγραφικά εμπόδια στη θεραπεία, μαζί με τις πραγματικά σοβαρές ελλείψεις ειδικευμένων ογκολόγων στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν ως συνέπεια τον ανεπαρκή διαγνωστικό - θεραπευτικό έλεγχο και την ελλιπή μακροπρόθεσμη παρακολούθηση μετά τη θεραπεία, με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας - θνησιμότητας των ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα, μαζί με την παράλληλη αύξηση του κόστους που σχετίζεται με τον καρκίνο» ανέφερε ο κ. Βαρθαλίτης.

Σύμφωνα με τον Δρ Γιώργο Πισσάκα, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), παρά το γεγονός ότι πάνω από το 60% των ασθενών θα χρειαστεί ακτινοθεραπεία, το ΕΣΥ υστερεί ποσοτικά και ποιοτικά.

«Ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 70 μηχανήματα ακτινοθεραπείας στη χώρα μας, δυστυχώς στο ΕΣΥ υπάρχουν μόνο 27 και εξ αυτών πάνω από τα μισά είναι τεχνολογικά γερασμένα. Επίσης, τεράστιο είναι το πρόβλημα της υποστελέχωσης των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων και αυτό εξηγεί τις μεγάλες αναμονές» υπογράμμισε ο κ. Πισσάκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΕΣΥ δεν εκμεταλλεύθηκε τις χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ για ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού, λόγω γραφειοκρατίας. Από τα 8 μηχανήματα που είχαν εξαγγελθεί το 2010, σήμερα λειτουργούν μόνον 2, μόλις τοποθετήθηκαν 2 ακόμα, ενώ τα υπόλοιπα 4 δεν έχουν προκηρυχθεί.

Ενθαρρυντικά μηνύματα

Ευτυχώς δεν είναι όλα μελανά, όσον αφορά στον καρκίνο κι αυτό δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. 

«Χάρη στις σύγχρονες πρακτικές έγκαιρης διάγνωσης και στις νέες θεραπευτικές δυνατότητες, ο καρκίνος σήμερα τείνει να μετατραπεί σε μια χρόνια πάθηση, που ταλαιπωρεί, μεν, τους ασθενείς, αλλά όχι τόσο έντονα όπως παλαιότερα» είπε ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος. Παρά την αύξηση του αριθμού των νέων περιστατικών στις οικονομικά προηγμένες χώρες, οι επενδύσεις στην υγεία έχουν φέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς οι πληθυσμοί αυτών των χωρών ζουν περισσότερο και υγιέστερα. Πρόοδος υπάρχει, τονίζουν οι επιστήμονες, καθώς οι τάσεις θνησιμότητας από τον καρκίνο μειώνονται. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ του 2011 και του 2016 εκτιμάται ότι η μείωση θα φθάσει το 7,7% στους άνδρες και 3,3% στις γυναίκες.

Παγκοσμίως, πάντως, ο καρκίνος εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία με αυξητικές τάσεις, καθώς μέχρι το 2025 τα νέα ετήσια περιστατικά εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 19,3 εκατομμύρια από 14,1 που ήταν το 2012, με τους επιστήμονες να θεωρούν εφικτή τη μείωση των πρόωρων θανάτων, αν υιοθετηθούν υγιεινές επιλογές, καθώς το 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, που μπορούμε να αλλάξουμε. Μόνο το κάπνισμα προκαλεί παγκοσμίως το 20% των θανάτων από καρκίνο και το 70% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα. Παράλληλα κάθε χρόνο, 8,2 εκ άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου και από αυτούς 4 εκ. πεθαίνουν πρόωρα (σε ηλικίες μεταξύ 20-69 ετών).

Συντονισμένες δράσεις

Η ΕΑΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, προγραμματίζει συντονισμένες δράσεις σε όλη την Ελλάδα με σύνθημα «Μπουρούμε - Μπορώ». Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του καρκίνου στη χώρα μας και να πιέσουμε το κράτος να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε «όλοι οι Έλληνες να έχουν ίσες ευκαιρίες σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρής διάγνωσης, θεραπείας και παρηγορητικής φροντίδας».

Στην Αθήνα την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Νίκης, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους πολίτες, θα γίνονται συζητήσεις, θα υπάρξουν μουσικές εκδηλώσεις και θα διανεμηθούν φρούτα, για να τονιστεί η αξία της υγιεινής διατροφής. Επίσης, σε περίπου 60 ανασφάλιστους πολίτες του δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν σπιρομετρήσεις και μαστογραφίες από τον κινητό μαστογράφο.