Σε χαμηλή κατάταξη στη λίστα δικαιούχων από πλειστηριασμούς, βρίσκονται με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που προωθείται προς ψήφιση την Τετάρτη στη Βουλή, οι προμηθευτές των επιχειρήσεων, των οποίων τα στοιχεία εκπλειστηριάζονται.

Όπως ανακοίνωσαν από κοινού ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), στον νέο Κώδικα προβλέπεται ότι, από το προϊόν του πλειστηριασμού, θα έχουν προνομιακή ικανοποίηση όλοι οι άλλοι, πλην των προμηθευτών των επιχειρήσεων των οποίων εκπλειστηριάζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία, για τους οποίους, πρακτικά, δεν θα απομένει -και πάλι- απολύτως τίποτε.
Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων προμήθειας ιατροτεχνολογικών προϊόντων υπενθύμισαν ότι:
1.       Έχουν υποστεί «κούρεμα» των ομολόγων τους για το σύνολο των εσόδων τους δύο ολόκληρων ετών (2008 και 2009).
2.       Τους απαγορεύθηκε ακόμη και να εκπέσουν τη ζημιά από το «κούρεμα» των ομολόγων τους (υποχρεώθηκαν να την επιμερίσουν στα επόμενα 30 χρόνια).
3.       Έχουν καταβάλει φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, κρατήσεις (9%) και έκτακτες εισφορές για το 100% των εισοδημάτων που τους «κουρεύτηκαν».
4.       Εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτες για 16 ολόκληρους μήνες από το Δημόσιο.
5.       Είναι όλες ή σχεδόν όλες τους υποτελείς στις Τράπεζες, από τις οποίες έλαβαν αναγκαστικά δάνεια επειδή ήταν απλήρωτες από το Δημόσιο, με αποτέλεσμα σήμερα να χρωστούν τα δάνεια, τους τόκους τους και τους τόκους των τόκων τους, τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν, ενώ έχουν κλείσει οι στρόφιγγες χρηματοδότησης των εργασιών τους για πάνω από ένα εξάμηνο.
6.       Υπέστησαν και δεύτερο «κούρεμα» από το Ερρίκος Ντυνάν, του οποίου όλα τα περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάσθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς και ένα μέρος στους εργαζομένους του.
7.       Έχει κλείσει το 40% από αυτές, μέσα στην τελευταία πενταετία.


Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΠΟΥ και ΠΑΣΥΠΙΕ χαρακτηρίζουν «παράλογο και προκλητικό εταιρίες που αποτελούν την πραγματική οικονομία να είναι αναγκασμένες να διεξάγουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης σε πρωτοφανείς συνθήκες, να καλούνται να καταβάλλουν κανονικά φόρους, έκτακτες εισφορές, ασφαλιστικές κρατήσεις χωρίς καμία έκπτωση, να αδυνατούν σήμερα να πληρώσουν τους δικούς τους προμηθευτές-κατασκευαστές Οίκους στο εξωτερικό για να εισάγουν τα προϊόντα τους και, παρ’ όλα αυτά, ο Έλληνας νομοθέτης, διαχρονικά, ουδεμία μέριμνα να λαμβάνει γι’ αυτές και για τις χιλιάδες των ανθρώπων που απασχολούν, είτε άμεσα είτε έμμεσα. 

Δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι επιβίωσης σε μια καταρρέουσα οικονομία. Η Πολιτεία πρέπει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της». 

Έτσι, για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης, ζήτησαν να προβλεφθεί προνομιακή ικανοποίηση των επιχειρήσεων αυτών με ποσοστό – τουλάχιστον - 30% επί του πλειστηριάσματος στη νέα Δικονομία, ως ελάχιστο μέτρο πρόνοιας, από μια σειρά μέτρων που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν προκειμένου να περισωθεί ότι απέμεινε από τον κλάδο.