Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, που μετρά περισσότερα από 40 χρόνια στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς, προχωρά στη σύσταση και στη λειτουργία του Giving Centre. Πρόκειται για το ιδανικό σημείο συνάντησης για όσους επιθυμούν να προσφέρουν, ώστε μαζί, να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη.

Μέσω της λειτουργίας του Giving Centre, το Ίδρυμα Μποδοσάκη θέτει στη διάθεση δωρητών (ανθρώπων, εταιριών ή οργανισμών) που επιθυμούν και μπορούν να προσφέρουν, μια ομάδα έμπειρων στελεχών του, ώστε οι επιθυμίες και τα οράματα των δωρητών να γίνουν πραγματικότητα με συγκεκριμένα αποτελέσματα και κοινωνικό αντίκτυπο (donor-advisedfunds).

Παράλληλα έρχεται να προτείνει συγκεκριμένα και στοχευμένα θεματικά προγράμματα παρέμβασης στο πεδίο (thematic funds), εκεί που υπάρχουν άμεσες και επείγουσες κοινωνικές ανάγκες, επιδιώκοντας τη συγκέντρωση δωρεών για συγκεκριμένους σκοπούς. Τα χρήματα φθάνουν απευθείας στο πεδίο, στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που βρίσκονται εκεί και υλοποιούν σημαντικό έργο.

Ως πρώτο τέτοιο θεματικό πρόγραμμα, το Giving Centre του Ιδρύματος Μποδοσάκη ανακοινώνει το πρόγραμμα υποστήριξης ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, που φθάνουν στην Ελλάδα. Τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα των μεταναστευτικών ροών που φθάνουν καθημερινά στη χώρα μας. Πρόκειται για ανήλικα παιδιά, που έχουν χάσει τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ή έχουν φύγει μόνα τους από τις εστίες τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Φθάνουν στην Ελλάδα μόνα τους και επιθυμούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη, απειλούμενα σε όλα τα στάδια του ταξιδιού αυτού από διακινητές και άλλα παράνομα κυκλώματα.

Το 2015, οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν 2500 ασυνόδευτα παιδιά, που εγγράφηκαν ως ανήλικα και μεταφέρθηκαν σε ξενώνες φιλοξενίας ανά την Ελλάδα. Από τον Ιούνιο του 2015, περισσότερες από 18.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν καταγραφεί να περνούν τα σύνορα με τη FYROM

Η παροχή πρόνοιας, προστασίας και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών είναι βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Το Giving αναδεικνύει την ανάγκη αυτή και δημιουργεί ένα πρόγραμμα για να φέρει άμεση στήριξη και προστασία στα παιδιά, σε συνεργασία με τις πιο δραστήριες ΜΚΟ που προσφέρουν απαραίτητες υπηρεσίες προστασίας των παιδιών. Ειδικότερα, μέσα από το πρόγραμμα θα υποστηριχθούν υπηρεσίες επιτροπείας και συνοδείας ασυνόδευτων παιδιών, θα καλυφθούν έξοδα για τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, καθώς και έξοδα λειτουργίας των ξενώνων φιλοξενίας ανηλίκων στα σημεία εισόδου.