"Κατεβάζει ρολά" σήμερα δημόσια και ιδιωτική υγεία, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει για σήμερα η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Συμπλέοντας με όλο το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό της χώρας, οι υγειονομικοί μετέχουν κι αυτοί στην γενική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν Νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΠΕΔΥ, προνοιακές δομές και το ΕΚΑΒ, αφού νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζομένοι στις δημόσιες δομές υγείας έχουν δηλώσει συμμετοχή στην κινητοποίηση μέσω των συνδικαλιστικών τους φορέων. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, ύστερα από απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ.

Αντίστοιχα, στον ιδιωτικό τομέα, ο ΠΙΣ και η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ έχουν καλέσει τους ιδιώτες γιατρούς σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο, αλλά και σε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εκδίδοντας μόνο χειρόγραφες συνταγές. 

Από τα ιατρεία τους θα απέχουν και οι οδοντίατροι, καθώς και οι φυσικοθεραπευτές από τα εργαστήριά τους.

Συμμετοχή στην απεργία έχουν ανακοινώσει και τα διαγνωστικά εργαστήρια μέσω του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), καταγγέλλοντας το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό ως άλλο ένα σκληρό και άδικο (στην ουσία φορολογικό) μέτρο, που οδηγεί όλες τις μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια), μικρές, μεσαίες και μεγάλες, στην χρεοκοπία και στον αφανισμό.

Αντίστοιχα, κλειστά θα παραμείνουν και τα φαρμακεία, όπου για την εξυπηρέτηση των ασθενών θα λειτουργούν τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Όλοι οι φορείς των υγειονομικών που μετέχουν στην κινητοποίηση διεκδικούν απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και διάλογο από μηδενική βάση, καθώς το ισχύον νομοσχέδιο, καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και οδηγεί σε νέες μειώσεις των συντάξεων. 

Η κεντρική συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι προγραμματισμένη για τις 11 πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ δική του συγκέντρωση οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 10:30 στην Ομόνοια, με δικό του διεκδικητικό πλαίσιο.