Παράταση στην ισχύ των νέων τιμών των φαρμάκων στα φαρμακεία, βάσει του τελευταίου δελτίου τιμών φαρμάκων της 31 Δεκεμβρίου 2015, εξέδωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Μετά την απόφαση για κυκλοφορία των φαρμάκων με τις νέες τιμές λιανικής στις 5 Φεβρουαρίου, η χθεσινή απόφαση δίνει παράταση 10 ημερών κι έτσι οι νέες μειωμένες τιμές, αλλά και τα νέα προϊόντα, πρωτότυπα και γενόσημα, θα κυκλοφορήσουν στην αγορά από τις 15 Φεβρουαρίου κι ύστερα.

Το γεγονός θα δώσει μια "ανάσα" προμηθειών στα φαρμακεία επιτρέποντας να πουλήσουν προϊόντα που έχουν ήδη αγοράσει ακριβότερα, χωρίς να υποστούν μείωση του κεφαλαίου τους, αφού θα τα πουλήσουν τελικά με τις τιμές που προβλέπονταν κατά την περίοδο της αγοράς.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, η νέα παράταση, δόθηκε λόγω της ... μετακόμισης της ΗΔΙΚΑ, σε νέες εγκαταστάσεις (σχετικό δημοσίευμα, εδώ), γεγονός που δημιουργεί "αντικειμενική αδυναμία ασφαλούς εφαρμογής του νέου Δελτίου Τιμών και αντίστοιχα της Θετικής Λίστας, λόγω της μεταφοράς των εγκαταστάσεών της".  Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη μετακόμιση είναι ότι αποσυνδέονται όλες οι ηλεκτρονικές εφαρμογές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εφαρμοστούν οι ασφαλιστικές τιμές που εκδίδονται μετά την ισχύ του δελτίου τιμών, κάθε φορά που αυτό εκδίδεται και τις τροποποιεί στην κάθε θεραπευτική κατηγορία.

Τα ακριβά φάρμακα
Πάντως, δεδομένης της καθυστέρησης ανακοίνωσης της Θετικής Λίστας, παρότι η αρμόδια επιτροπή έχει ολοκληρώσει το έργο της, (αναμενόταν ανάρτηση της Λίστας Συνταγογραφουμένων Φαρμάκων στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ από την περασμένη Παρασκευή), οι συζητήσεις τώρα κάνουν λόγο για ενδιάμεσες διαβουλεύσεις στο υπουργείο Υγείας σχετικά με τα ακριβά φάρμακα του ν.3816. 

Γι΄ αυτά, έχει αποφασιστεί να χορηγούνται μόνο από τα νοσοκομεία, και όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για ένα κόστος της τάξης των 250 εκ. ευρώ, που τώρα "χρεώνεται" στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. 

Ταυτόχρονα όμως, για τη διευκόλυνση των ασθενών έχει τεθεί θέμα διάθεσής τους μέσω φαρμακείων. Καθώς όμως  τα φαρμακεία ζημιώνονται -βάσει της νομοθεσίας - από τη διακίνησή τους, οι φαρμακοποιοί έχουν ζητήσει επανεξέταση του θέματος από το υπουργείο στην κατεύθυνση αυτή.

Επίσης, από την πλευρά του υπουργείου, μελετάται το ενδεχόμενο καθιέρωσης κλειστού προϋπολογισμού γι΄ αυτά τα φάρμακα, όμως για να καταρτιστεί κλειστός προϋπολογισμός που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, είναι απαραίτητο να υπάρξει καταγραφή των ασθενών σε μητρώα ανά πάθηση και φυσικά ξεχωριστές προβλέψεις ανά είδος στον προϋπολογισμό, προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα όπως οι πρόσφατες ελλείψεις σε αντικαρκινικά φάρμακα ή φάρμακα κατά της ηπατίτιδας.