Σοβαρότατα παραμένουν τα προβλήματα έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας στο ΕΣΥ, καθώς με την ένταση της γρίπης, η ζήτηση διπλασιάστηκε με αποτέλεσμα να διασωληνώνονται ασθενείς εκτός Μονάδων, σε κανονικούς θαλάμους νοσηλείας, ενώ καθυστερούν επεμβάσεις ζωτικές για την επιβίωση των ασθενών, όπως καρδιοχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά και νευροχειρουργικά περιστατικά.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, την οποία κοινοποίησε στον αναπληρωτή υπουργό Π. Πολάκη, το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ματίνα Παγώνη, ο αντιπρόεδρος Κώστας Λιβαδάς και ο ειδικός γραμματέας Αλ. Τζάνος, απευθύνουν "δημόσια έκκληση προς τους αρμόδιους προκειμένου, επιτέλους, να δοθεί επείγουσα και οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ το οποίο κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές".

Χαρακτηριστικά αναφέρουν:

  1. Τη Δευτέρα 1/2/16 στη «λίστα αναμονής» του ΕΚΑΒ Αθήνας υπήρχαν 75 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων 32 λόγω βαριάς λοίμωξης του αναπνευστικού. 
  2. Την Τρίτη 2/2/16 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 73, εκ των οποίων διακινήθηκαν με την υπερπροσπάθεια των συναδέλφων ιατρών των ΜΕΘ  και των ιατρών του ΕΚΑΒ οι 7 και παραμένουν στην αναμονή οι 66.
  3. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το θέμα των προγραμματισμένων σοβαρών επεμβάσεων (γενικής χειρουργικής, θωρακοχειρουργικής, νευροχειρουργικής κ.λπ.) που αναβάλλονται λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία και αυτών των ασθενών.