Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Κλινικών, όπως επεσήμαναν στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση τους, από την έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και εξαιτίας της ηθικής υποχρέωσης να προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς "εκπτώσεις" για τους ασθενείς.

Ο προβληματισμός της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), αφορά τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας τους, εξαιτίας της συνεχιζόμενης μη τακτικής ανά μήνα πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά της πρόσφατης πληρωμής που προβλεπόταν για τα τέλη Ιανουαρίου, όμως δεν έγινε, λόγω συμψηφισμού των οφειλόμενων ποσών με τα ληστρικά μέτρα των Claw Back και Rebate για το Α’ εξάμηνο του 2015.

"Η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας με ευθύνη αποκλειστικά και μόνο του ΕΟΠΥΥ και όχι από επιχειρηματικά μας λάθη και ταυτόχρονα η ηθική υποχρέωση μας να προσφέρουμε, χωρίς «εκπτώσεις», τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς που μας επιλέγουν, δημιουργεί ένα αδιέξοδο σκηνικό" επισημαίνει η ΠΕΙΚ.

Οι ΜΕΘ
Η Ένωση υπενθύμισε ότι "πριν λίγες ημέρες ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για πλήρη λειτουργία των κλινών Εντατικής Θεραπείας, κατανοώντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, και στα πλαίσια της επιθυμίας μας να μην χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή. 

Όμως το κόστος μιας κλίνης ΜΕΘ είναι πολύ υψηλό, άμεσα πληρωτέο στους προμηθευτές μας ενώ ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει, σε πραγματικές και όχι ονομαστικές τιμές, ημερησίως με το ποσό των 124 ευρώ, ποσό παντελώς εξωπραγματικό που δεν καλύπτει, ούτε κατ’ ελάχιστο, το λειτουργικό κόστος. 

Αντίθετα το κόστος κλίνης ΜΕΘ σε νοσοκομείο του ΕΣΥ ξεπερνάει τα 2.000€ ημερησίως".

Έτσι, εξέφρασε τους φόβους της ότι "τις επόμενες ημέρες, από πραγματική αδυναμία, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την λειτουργία των κλινών Μ.Ε.Θ. σε μια εποχή με ιδιαίτερες και αυξημένες ανάγκες λόγω του ιού της γρίπης.

Συμπάσχουμε με τους ασθενείς μας. Ζητούμε από την πολιτική ηγεσία και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., άμεσα, χωρίς χρονοτριβές, την ανακοστολόγηση του νοσηλίου της Μ.Ε.Θ., στο 50% μόνο του κόστους σε Δημόσιο Νοσοκομείο, χωρίς περικοπές rebate και Claw Back και χωρίς επιβάρυνση με ΦΠΑ, αφού προσφέρουμε τη συγκεκριμένη υπηρεσία στη διάθεση του ΕΣΥ μέσω του ΕΚΑΒ, καθώς και την άμεση απόδοση ρευστότητας στον κλάδο με τακτές ανά μήνα πληρωμές.

Η κατανόηση που επιδεικνύει ο νέος Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και η πολιτική ηγεσία πρέπει άμεσα να μετεξελιχθεί σε έργο, δίνοντας την δυνατότητα άμεσης ένταξης στο σύστημα υγείας 370 ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και 300 κλινών Εντατικής Θεραπείας Νεογνών, επιλύοντας ένα καθοριστικό για την ανθρώπινη ζωή πρόβλημα".