Αυτές οι καταστάσεις κρύβουν ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, διαταραχή άγχους ή προβλήματα συμπεριφοράς και χρήζουν αντιμετώπισης από ειδικούς. Διότι, όπως αναφέρει μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry, τα παιδιά που παρουσιάζουν ψυχικά προβλήματα έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ενήλικη ζωή τους.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η εξάρτηση από ουσίες, η πρώιμη εγκυμοσύνη, η δυσκολία πρόσληψης και διατήρησης της θέσης εργασίας, τα ποινικά αδικήματα, οι ακαδημαϊκές αποτυχίες και η οικιακή αστάθεια.

Τη σχετική μελέτη εκπόνησε το Πανεπιστήμιο του Ντιουκ. Οι ερευνητές κατέληξαν ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερες από 11.000 άτομα από 11 επαρχίες στη Βόρεια Καρολίνα, που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από την παιδική τους ηλικία μέχρι και μετά την ενηλικίωση.

Κατά την παιδική ηλικία, περίπου το 26% του δείγματος πληρούσε τα κριτήρια για κατάθλιψη, άγχος ή πρόβλημα συμπεριφοράς, το 31% είχε ηπιότερες μορφές τέτοιων χαρακτηριστικών - που δεν έφταναν στο όριο της διάγνωσης - και σχεδόν το 43% δεν είχε κανέναν ψυχικό πρόβλημα.

Μεταξύ αυτών που είχαν διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή σε παιδική ηλικία, πάνω από το 59% είχε σημαντικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή και το 34% είχε αναρίθμητα προβλήματα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα άτομα με ήπια ψυχικά ζητήματα υγείας, ήταν 42% και 23%, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ψυχικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται νωρίς. Αλλά, δυστυχώς, μόλις το 40% των παιδιών που διαγιγνώσκονται με ψυχικές διαταραχές υποβάλλεται σε θεραπεία.