Η οικονομική δυσπραγία έχει ωθήσει χιλιάδες Έλληνες να κλείσουν τις στρόφιγγες των καλοριφέρ και να επιλέγουν άλλους τρόπους για να κρατάνε στοιχειωδώς ζεστά τα σπίτια τους. Συνήθως χρησιμοποιούν ξυλόσομπες ή καίνε στο τζάκι υλικά αμφιβόλου προελεύσεως, καθώς ακόμη και τα ξύλα είναι για πολλούς αγορά πολυτέλειας... Όμως η θέρμανση του σπιτιού με ανοιχτές φωτιές και σόμπες, που δεν σφραγίζονται αεροστεγώς, βλάπτει σοβαρά την υγεία, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν σόμπες για να μαγειρεύουν και για να ζεσταίνουν, παράλληλα, τα σπίτια τους. Όμως κάθε χρόνο πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα, εξαιτίας των ρύπων που εισπνέουν, καίγοντας μέσα στο σπίτι τους στερεές ύλες (π.χ. ξύλα, κάρβουνα, απόβλητα καλλιεργειών, κοπριά) σε ανοιχτές εστίες και σε σόμπες απ’ όπου διαφεύγει καπνός.

Ένας στους δύο πρόωρους θανάτους αφορά σε πνευμονία σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 χρόνων. Επιπλέον 3.8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι από εγκεφαλικό, ισχαιμικό επεισόδιο, καρκίνο πνευμόνων αποδίδονται στην έκθεση σε οικιακούς ρύπους - μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που εισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες, καταστρέφοντάς τους. Ειδικά όταν οι χώροι, όπου γίνεται η καύση, δεν αερίζονται επαρκώς, τα σωματίδια αυτά μπορεί να φτάσουν σε επίπεδα 100 φορές υψηλότερα από τα αποδεκτά όρια.

Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι η έκθεση στην οικιακή ρύπανση διπλασιάζει τον κίνδυνο πνευμονίας στα παιδιά, καθώς και τον κίνδυνο ΧΑΠ στους ενήλικες. Από την οικιακή ρύπανση κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες και τα παιδιά, που συνήθως βρίσκονται περισσότερες ώρες στο σπίτι.