Πυροσβεστική διάταξη για το Παρατηρητήριο Τιμών Προμήθειας Υλικών φέρνει στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά τις δραματικές καταγγελίες των νεφροπαθών για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία. Όμως για οριστική λύση του προβλήματος, το υπουργείο παραπέμπει στη γενική αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών που ετοιμάζεται.

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης στις σχετικές καταγγελίες του, κάνει λόγο για καρτέλ τριτοκοσμικής φτήνιας που "κόβει το νήμα της ζωής" των ασθενών και για αποτίμηση της ζωής ανάλογα με το αν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τη διαφορά τιμής μεταξύ Ασιατικού και Ευρωπαϊκού φίλτρου.

Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι "Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δηλώνει ότι έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση επίλυση του προβλήματος, με διάταξη, η οποία θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Υγεία και θα απαγορεύει την ανάρτηση στο Παρατηρητήριο Τιμών, υλικών με μείωση τιμής άνω του 25% της τελευταίας τιμής προμήθειας του ίδιου υλικού. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Οριστική λύση στο θέμα αυτό αλλά και γενικά σε οποιοδήποτε θέμα σχετικό με την προμήθεια υλικών, θα δοθεί με τη γενική αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη".

Σύμφωνα με την επιστολή του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, «Το Υπουργείο Υγείας και οι παρατρεχάμενοι στην Ε.Π.Υ. έδειξαν επιτέλους το πραγματικό τους πρόσωπο και φανέρωσαν τι υγεία επιφυλάσσουν για τους Έλληνες χρόνιους πάσχοντες και ιδιαίτερα για τους νεφροπαθείς της χώρας.

Μέσα από υπόγειες και περίεργες διαδρομές, σε συνδιαλλαγή με κερδοσκόπους της υγείας και όχημα το Νοσοκομείο των Χανίων, κόβουν από τους αιμοκαθαρόμενους της Ελλάδας το νήμα που τους συνδέει με την ζωή. Αφήνουν τα νοσοκομεία της χώρας χωρίς φίλτρα αιμοκάθαρσης, αφού πρώτα συμφώνησαν να μας ξεπουλήσουν στο καρτέλ της τριτοκοσμικής φτήνιας που έχουν στήσει λίγες εταιρείες στη Ελλάδα.

Κανόνισαν λοιπόν να πουληθούν φίλτρα στο ΓΝ Χανίων σε τέτοια τιμή, έτσι ώστε μόνο αυτοί του καρτέλ της φτήνιας να μπορούν να δώσουν προσφορές σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, αφού η τιμή από τα Χανιά ανέβηκε στο Παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Υγείας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ τα ποιοτικά φίλτρα που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη. Με την επιλογή του το υπουργείο αφαίρεσε από τον ιατρό του δημόσιου νοσοκομείου το δικαίωμα και την υποχρέωση να επιλέγει την κατάλληλη θεραπεία για τον πάσχοντα και το μετέφερε στους ανθρώπους του καρτέλ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη, όπου μετά τη συμφωνία που έκλεισε ο υπουργός όλα τα φίλτρα τα πήρε μια εταιρεία από το καρτέλ. Αποτέλεσμα, όλοι οι αιμοκαθαρόμενοι ανεξάρτητα με τις ανάγκες τους, να είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν το ίδιο φίλτρο. Με αυτήν την επιλογή τους διάλεξαν στρατόπεδο. Αυτό της διάλυσης της δημόσιας υγείας και ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα με ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά.

Τα ποιοτικά και νέας τεχνολογίας φίλτρα θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για να αυξήσουν το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής τους μόνο όσοι αιμοκαθαρόμενοι έχουν να πληρώσουν τη διαφορά μεταξύ των φίλτρων του καρτέλ της φτήνιας με προέλευση από την Ασία και αυτών που χρησιμοποιούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Που είναι οι υποσχέσεις του υπουργού για ποιοτικά φίλτρα στη συμφερότερη τιμή; Από την ποιότητα στην υγεία που έταζε το υπουργείο έφθασε να ψωνίζει από την σπηλιά του... Αλή μπαμπά. Ο υπουργός σηκώνει με τις μαριονέτες του ένα ταξικό ΣΙΝΙκό τείχος. Εμείς δηλώνουμε ότι με τους αγώνες μας θα γκρεμίσουμε το ΣΙΝΙκό τείχος των διαδρομιστών και δεν θα αφήσουμε ούτε πέτρα από αυτό. Δεν θα ανεχτούμε ταξικούς φραγμούς στην υγεία. Διεκδικούμε ποιοτικές υπηρεσίες για όλους».