Μαζικά συμμετείχε σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, το ιατρικό σώμα στην απεργία που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ διακόπτεται ο διάλογος με τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό και οι γιατροί με νέα γενική συνέλευση αποφασίζουν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σημείωσε στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο σημερινό συλλαλητήριο, ότι το αίτημα είναι η απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, το οποίο οδηγεί στη διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας, δημεύει τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και θέτει εκτός εργασίας το πιο αξιόμαχο ιατρικό δυναμικό της χώρας

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σημείωσε ότι "ο ιατρικός κόσμος ένωσε τη φωνή του με τις υπόλοιπες Επιστημονικές και Επαγγελματικές Ενώσεις που ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο" και πρόσθεσε ότι "Αντιπροσωπεία των Επιστημονικών και Κοινωνικών φορέων, συναντήθηκαν με το προεδρείο της Βουλής και τόνισαν ότι η δυσβάσταχτη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δίνει το τελειωτικό χτύπημα ειδικά στους νέους επιστήμονες που ξεκινούν την καριέρα τους, αλλά και στους επαγγελματίες με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο σύστημα ένας ιατρός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει σε φόρους και εισφορές 15.000 ευρώ. Ουσιαστικά δημεύεται αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά το 75%-80% του εισοδήματός όλων των ελευθέρων επαγγελματιών". 

«Το νομοσχέδιο δεν στηρίζεται σε σοβαρή αναλογιστική μελέτη, τα αποτελέσματα δε τυχόν εφαρμογής του θα είναι καταστρεπτικά για τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Οι νέοι επιστήμονες θα φύγουν από τη χώρα και τα ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς θα κλείσουν. Το σχέδιο πρακτικά υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων καρτέλ της υγείας που είναι τα μόνα που θα επιβιώσουν», τόνισε στη συνάντηση ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Ο ΙΣΑ ανακοίνωσε ότι "δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να καταστρέψει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και να οδηγήσει στη μετανάστευση και στην επαγγελματική εξαθλίωση χιλιάδες νέους επιστήμονες οδηγώντας τη χώρα σε οικονομικό μαρασμό".
Στην πορεία δυναμικό "παρών" έδωσαν ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ο ταμίας Φ. Πατσουράκος, και τα μέλη του Δ.Σ. Π. Ψυχάρης, Σ. Προβατάς, Γ. Καλλιάτσος και Σ. Καλιαμπάκος.

Αντίστοιχα, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών έκανε λόγο για "κοινό αγώνα αξιοπρέπειας και επιβίωσης, ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ναρκοθετεί κάθε επαγγελματική/επιστημονική δραστηριότητα και φαλκιδεύει θεμελιωμένα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των πολιτών.
Η μαζική συμμετοχή των ιατρών της Πάτρας στην προκηρυγμένη Πανελλαδική απεργία ξεπέρασε κατά πολύ τις όποιες εκτιμήσεις.
Με αγαστή συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς, η δυναμική παρουσία του ιατρικού κόσμου στην πορεία του Ιατρικού Συλλόγου ήταν πρωτοφανής, ξεπερνώντας κάθε ιστορικό δεδομένο. 
Με την ελπίδα ότι η πολιτική ηγεσία θα εισπράξει το ηχηρό μήνυμα που εκπέμπει όλη η κοινωνία".

Φαρμακοποιοί
Kαθολική  ήταν η συμμετοχή των φαρμακοποιών στην σημερινή γενική απεργία. Τα φαρμακεία σε ολόκληρη την χώρα  παρέμειναν κλειστά, εκτός των εφημερευόντων.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας στον πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο  Βούτση στη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των φορέων,  τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το πολιτικό σκηνικό δεν έχει την αποδοχή της κοινωνίας. Σήμερα εξεγείρεται όλη η ελληνική κοινωνία και όχι κάποιοι κλάδοι», τόνισε, και πρόσθεσε «Κάποιοι βρίσκονται μπροστά σας, πολλοί δε περισσότεροι από έξω.

Σας ζητώ ως προέδρου του Κοινοβουλίου να μεταφέρετε τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, ότι το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν είναι αποδεκτό  από την ελληνική κοινωνία και σε συνδυασμό με το φορολογικό που είναι  το ίδιο απαράδεκτο, θα είναι αβάστακτο για τον ελληνικό λαό».

Διακοπή διαλόγου
Διακόπτει το διάλογο με τους τεχνικούς συμβούλους του υπουργείου Εργασίας το ιατρικό σώμα, καθώς δεν προκύπτει κανένα αποτέλεσμα, και προχωρεί σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του κλάδου, η οποία συγκαλείται το ερχόμενο Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μετά την κοινή σύσκεψη των Προέδρων των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων της χώρας στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου. 

Η σύσκεψη κατέληξε στην προσωρινή διακοπή του διαλόγου, καθώς "κοινή πεποίθηση ήταν ότι ο μέχρι στιγμής διάλογος με τους τεχνικούς συμβούλους του Υπουργείου Εργασίας, δεν έχει επιφέρει κανένα αποτέλεσμα, καθώς δεν έχουν προσκομιστεί από την πλευρά των αρμοδίων του Υπουργείου οικονομικά δεδομένα που να δείχνουν ότι οι όποιες ενέργειες της κυβέρνησης διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος. Γι αυτό αποφασίστηκε να μη συνεχιστεί ο διάλογος σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, έως ότου δοθούν τα οικονομικά στοιχεία που έχουν ζητήσει οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων". 

Το σύνολο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, ζήτησε να αποσυρθεί το προσχέδιο νόμου και να συζητηθεί απ΄ αρχής με βάση τα οικονομικά στοιχεία βιωσιμότητας.

Στη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, θα συζητηθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ιατρών, με γνώμονα την προστασία της υγείας του ελληνικού λαού.