Σοβαρή καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). Ένα, ακόμη, θύμα των κλειστών ΜΕΘ καταγράφηκε στο ΕΣΥ εν μέσω της επιδημίας γρίπης. Αυτή τη φορά πρόκειται για μία 55χρονη γυναίκα με λοίμωξη του αναπνευστικού, που άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Σωτηρία, διασωληνωμένη σε κοινό θάλαμο, περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε εντατική. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα 1/2/16 στη «λίστα αναμονής» του ΕΚΑΒ Αθήνας υπήρχαν 75 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, από τους οποίους 32 ήταν λόγω βαριάς λοίμωξης του αναπνευστικού. Την ίδια ώρα δεκάδες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται, λόγω της έλλειψης κλινών σε ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επισημαίνει: «Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για να ανοίξουν άμεσα τα 200 κρεβάτια ΜΕΘ του ΕΣΥ, τα οποία είναι εξοπλισμένα και παραμένουν κλειστά. Είναι απαράδεκτο να χάνονται ανθρώπινες ζωές και η εκάστοτε πολική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τα τελευταία χρόνια, να νίπτει τας χείρας της».

Επιπλέον ο κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει. Στους 44 ανέρχονται οι άνθρωποι που κατέληξαν από επιπλοκές της γρίπης, ενώ 106 ασθενείς νοσηλεύονται στις εντατικές με επιπλοκές από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ωστόσο προβληματισμό και ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων προκαλεί το γεγονός ότι 14 άτομα, που είναι στις εντατικές, είναι ηλικίας κάτω από 16 χρόνων. Μάλιστα το γεγονός επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα του εμβολιασμού παιδιών, που δεν πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Εξάλλου πριν από τρεις ημέρες ένα αγοράκι 4 χρόνων, που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων, κατέληξε από υποξυγοναιμία