Τα λένε οι ειδικοί, αλλά κάνουμε πως δεν ακούμε... Η άσκηση είναι απαραίτητη σε όλους, έχουν δεν έχουν προβλήματα υγείας. Προϊόντος του χρόνου, δε, που η κούραση συσσωρεύεται, τα κιλά φεύγουν δύκολα και είμαστε πιο επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες, οποιαδήποτε μορφή άσκησης, ακόμη και το "ταπεινό" περπάτημα, μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση διαβήτη και άλλων παθήσεων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, με επικεφαλής τη Τζούλιαν βαν ντερ Μπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Diabetologia" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, μελέτησαν περίπου 2.500 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 60 ετών.
Οι συμμετέχοντες φορούσαν ειδική συσκευή καταγραφής όλο το 24ωρο, η οποία παρακαλουθούσε τη σωματική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε οι επιστήμονες να γνωρίζουν πόσο καθιστική ζωή έκανε ο καθένας.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έκαναν τεστ για να φανεί η ανοχή του οργανισμού τους στη γλυκόζη.
Όπως διαπιστώθηκε, το 56% των συμμετεχόντων είχε φυσιολογικό μεταβολισμό γλυκόζης, το 15% διαταραγμένο μεταβολισμό και το 29% διαβήτη τύπου 2. Οι διαβητικοί ήταν αυτοί που περνούσαν περισσότερη ώρα καθισμένοι, περίπου 26 λεπτά τη μέρα περισσότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα άτομα κατά μέσο όρο.
Ο αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη υπολογίσθηκε σε 22% ανά πρόσθετη ώρα καθιστικής ζωής. Οι ερευνητές επεσήμαναν την επίπτωση για τη δημόσια υγεία από τη συσχέτιση καθισιού - διαβήτη.