Άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου διεκδικεί το ιατρικό σώμα, ύστερα από τη γενική συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου το περασμένο Σάββατο, στο οποίο αποφασίσθηκε η οριστική διακοπή του διαλόγου με το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της επιτροπής τεχνοκρατών για ελάχιστες αναμορφώσεις των διατάξεων.

Οι γιατροί θα συνεχίσουν να μην συνταγογραφούν μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα συνεχίσουν να απέχουν από γνωμοδοτήσεις και παροχή πιστοποιητικών (εκτός ΑΜΕΑ), "μπλοκάροντας" έτσι "γραφειοκρατικές διαδικασίες που μπορούν να περιμένουν", όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις αποφασιστούν αυτό θα γίνει και με τη συμμετοχή των 60 ιατρικών συλλόγων της χώρας, ενώ ο ΠΙΣ θα συντονίζεται με τις ευρείες κινητοποιήσεις των λοιπών επιστημονικών φορέων που πλήττονται από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Όπως δήλωσε στο Healtmag, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, η οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων σε συνεργασία με τους λοιπούς επιστημονικούς φορείς αποφασίσθηκε γιατί εκτός από τις διεκδικήσεις, οι γιατροί έχουν και την υποχρέωση προστασίας του πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ιατρικό σώμα διεκδικεί η απόσυρση του νομοσχεδίου που καταρρακώνει τον κλάδο, και το οποίο θα καταντήσει την Ελλάδα μια χώρα συνταξιούχων, αφού ολόκληρο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας θα αναγκαστεί να μεταναστεύσει.

Αντίστοιχα με τις προτεινόμενες διατάξεις οι συντάξεις θα καταστούν ένα κοινωνικό επίδομα, παραπέμποντας όσους μπορούν και παραμείνουν στη χώρα τελικά, να οδηγηθούν στην ιδιωτική ασφάλιση, αφού το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα μπορεί να τους καλύψει.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, όχι ασφαλιστικό, αλλά δημοσιονομικό και φοροεισπρακτικό, που κανείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά.

Ο κ. Βλασταράκος σημείωσε ακόμη ότι οι δανειστές ζητούν περικοπές των συντάξεων αφού φθάνουν το 17% του ΑΕΠ και δεν μπορεί να εξυγιανθεί εξαιτίας της κακής σχέσης ασφαλισμένων προς συνταξιούχους που είναι σήμερα 1,8: 1, τη στιγμή που χρειάζεται για να λειτουργήσει, έναν συνταξιούχο ανά τέσσερις εργαζόμενους. Μόνο που η εξυγίανση της σχέσης αυτής απαιτεί αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδύσεων που θα αυξάνουν τις θέσεις εργασίας. Σήμερα με την ανεργία που υπάρχει, και η οποία προβλέπεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο.

Αντιπαραθέσεις
Από την πλευρά της η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ), με ανακοίνωσή της σχετικά με τη γενική συνέλευση του ΠΙΣ, επισήμανε διάσταση απόψεων πολλών εκλεκτόρων, παρατηρώντας δεκάδες τοποθετήσεις νοσοκομειακών, γιατρών ΠΕΔΥ και αυτοαπασχολούμενων που εξέφρασαν την αγωνία και οργή τόσο για την συνεχιζόμενη υγειονομική γενοκτονία των μνημονίων, όσο και για την φτωχοποίηση – εξαθλίωση των εργαζόμενων γιατρών. 

Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Ιατρικής Συμμαχίας ανέδειξαν το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η ευρωμνημονιακή ασφυξία, την καταλήστευση των αποθεματικών του ΤΣΑΥ, και την κακοδιοίκηση, και τονίσθηκε η ανάγκη για σύμπραξη με όλους τους κλάδους που αντιτίθενται στο ασφαλιστικό.

Η Αγωνιστική Ιατρική Συμμαχία (ΑΡΣΙ, Νυστέρι, ΚΙΝΙ, ΑΙΚ, Σχέδιο Β, Ανεξάρτητοι) κατέθεσε και ψήφισε δικό της σχέδιο απόφασης αντιπαραθετικά με την εισήγηση της πλειοψηφίας του ΔΣ βασισμένο στο κείμενο της Επιτροπής Αγώνα Ελευθεροεπαγγελματιών (http://goo.gl/YD5R82) για το ασφαλιστικό, συμπληρωμένο με προτάσεις για κλιμάκωση του αγώνα, απόσυρση των εκπροσώπων του ΠΙΣ από ΤΣΑΥ-ΕΤΑΑ & μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, αιτήματα για να πάψει η διπλή απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών στις ιδιωτικές κλινικές ταυτόχρονα με τα δημόσια νοσοκομεία, για την εργασιακή εξασφάλιση των νέων γιατρών, κατάρτιση πραγματικού χάρτη υγείας, τερματισμό του καθεστώτος των διασυνδεόμενων νοσοκομείων και άμεσα μέτρα για να πάψει η εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων εργαστηριακών γιατρών. 

Δικό της σχέδιο απόφασης κατέθεσε και ψήφισε επίσης η παράταξη ΔΗΠΑΚΠΑΜΕ.