Πολλές φορές μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι οι τραυματίες εμφανίζουν προβλήματα μνήμης προσωρινά. Νέα επιστημονική μελέτη πάει ένα βήμα παραπέρα, δείχνοντας ότι ένας σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι (από κάποια πτώση ή από τροχαίο) μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση άνοιας. Παρόλο που πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι αμυλοειδείς πλάκες - που υπάρχουν στους εγκεφάλους πασχόντων από Αλτσχάιμερ - εμφανίζονται για λίγο στον εγκέφαλο μετά το χτύπημα, η νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν, ακόμη και δέκα χρόνια μετά τον τραυματισμό και, μάλιστα, περίπου στις ίδιες περιοχές, όπου κάνει τη ζημιά η νευροεκφυλιστική νόσος. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί άνθρωποι, που έχουν χτυπήσει στο κεφάλι, είναι επιρρεπείς στην άνοια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Gregory Scott του Imperial College του Λονδίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, αφού μελέτησαν τους εγκεφάλους εννέα ανθρώπων, που είχαν υποστεί μέτριο έως σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Η μέση ηλικία των ατόμων ήταν 40 ετών και τα τραύματα είχαν συμβεί 1-17 χρόνια πριν από τη διεξαγωγή της μελέτης. Για λόγους σύγκρισης, οι επιστήμονες μελέτησαν, επίσης, τους εγκεφάλους εννέα ατόμων χωρίς προηγούμενο τραυματισμό και άλλων εννέα με Αλτσχάιμερ.

"Ένα χτύπημα στο κεφάλι, όπως μπορεί να συμβεί σε κάποιο τροχαίο, για παράδειγμα, πυροδοτεί βιολογικές διεργασίες στον εγκέφαλο, οι οποίες "φλέγονται" για χρόνια" δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εγκέφαλοι, τόσο των ασθενών με Αλτσχάιμερ, όσο και όσων είχαν κάποτε τραυματιστεί, εμφάνιζαν πλάκες της πρωτεΐνης αμυλοειδούς στο κέντρο του εγκεφάλου και στην παρεγκεφαλίδα, αν και οι πρώτοι είχαν μεγαλύτερες πλάκες. Όσο μεγαλύτερη ζημιά είχε κάνει το παλιό τραύμα στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, τόσο πιο εκτεταμένες ήσαν οι πλάκες μετά από χρόνια.

"Οι άνθρωποι, μετά από τραύμα στο κεφάλι, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια, χωρίς να είναι σαφές για ποιο λόγο" είπαν οι ερευνητές. "Τα νοητικά/γνωστικά τεστ έδειξαν ότι, τα άτομα με παλιό τραύμα στο κεφάλι, έχουν χειρότερες επιδόσεις (στην ταχύτητα σκέψης, στην προσοχή, στη συγκέντρωση κ.α.), σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, που δεν είχαν ποτέ τέτοιο τραύμα. Αυτό δείχνει ότι, παρά την ανάκαμψή τους μετά τον τραυματισμό, ο εγκέφαλός τους δεν λειτουργεί, πλέον, το ίδιο καλά όπως πριν, αλλά εμφανίζει σημάδια άνοιας".