Στη διάρκεια συνάντησης των αξιωματούχων της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ (USOC) με τους ηγέτες των αθλητικών ομοσπονδιών, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του ιού Ζίκα, σύμφωνα με το Reuters.

«Κανένας δεν πρέπει να αναγκαστεί να πάει στη Βραζιλία, εάν δεν αισθάνεται άνετα με αυτό. Αυτή είναι η ουσία» είπε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας Ντόναλντ Άντονι

«Μας είπαν πως κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται υποχρεωμένος να πάει (στους Αγώνες), αν ανησυχεί» πρόσθεσε ο Γουϊλ Κόνελ, από την Αμερικανική Ομοσπονδία Ιππασίας. «Αν ένας αθλητής αισθάνεται έτσι, ασφαλώς και πρέπει να αποφασίσει να μην πάει».

Η ενημέρωση που έκανε η USOC στις ομοσπονδίες είναι η τελευταία από μία σειρά ενδείξεων ότι οι ιθύνοντές της προβληματίζονται για τον ιό Ζίκα, ο οποίος εξαπλώνεται ραγδαία στην Αμερικανική ήπειρο και ενδέχεται να προκαλεί σοβαρά νευρολογικά προβλήματα. Η USOC ξεκαθάρισε ότι η παραίνεσή της δεν ενέχει χαρακτήρα οδηγίας προς τους αθλητές και το προσωπικό των ομοσπονδιών, και πως συμφωνεί με ό,τι συνιστούν οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αναγνώρισε, ωστόσο, το δικαίωμα όποιου ανησυχεί, να το δηλώσει και να μην συμμετάσχει στους αγώνες.

Οι παγκόσμιες υγειονομικές Αρχές υποψιάζονται ότι ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών, σχετίζεται με την επιδημία μικροκεφαλίας που παρατηρείται στη Βραζιλία, αλλά και την ραγδαία αύξηση στα κρούσματα του συνδρόμου Guillain-Barre.