Η φωτογραφία του γοητευτικού ηθοποιού με το τσιρότο στη μύτη κάνει τον γύρο του κόσμου και αφυπνίζει.

«Απτό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν δεν χρησιμοποιείς αντηλιακό. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Η ηπιότερη μορφή (δερματικού) καρκίνου, αλλά οπωσδήποτε σοβαρή» έγραψε στο post του ο διάσημος Αυστραλός ηθοποιός Χιου Τζάκμαν. «Σας παρακαλώ, να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό. Και να ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας».

O 47χρονος σταρ διαγνώσθηκε για πρώτη φορά με καρκίνο του δέρματος το 2013, όταν η σύζυγός του Ντέμπορα Λι-Φέρνες επέμενε να ελέγξει ένα περίεργο σημάδι στη μύτη του. «Η Ντεμπ είπε να κοιτάξω τη μύτη μου. Είχε δίκιο. Ήταν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Σας παρακαλώ, μην είστε ανόητοι όπως εγώ. Ελέγξτε το δέρμα σας. Και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό» έγραφε εκείνη την εποχή στο Instagram.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο συνηθέστερος καρκίνος στον άνθρωποΑν και σπανίως προκαλεί μεταστάσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ποτέ απειλητικό για τη ζωή, ενώ, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παραμορφώσεις.

Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα αποτελούν περίπου το 70% των μη-μελανοκυτταρικών καρκίνων του δέρματος (δηλαδή των κακοηθών όγκων που δεν είναι μελανώματα) ενώ οι υπόλοιποι είναι, ως επί το πλείστον, ακανθοκυτταρικά καρκινώματα. Στο 95% των περιπτώσεων οφείλονται στην υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Αν και οι μη-μελανοκυτταρικοί καρκίνοι δέρματος είναι μακράν πιο ήπιοι απ’ ό,τι το μελάνωμα, δεν παύουν να προσβάλλουν 4-5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος εκτιμά ότι αντιπροσωπεύουν τον ένα στους τρεις καρκίνους που ανιχνεύονται παγκοσμίως. Ενίοτε, πάντως, αποβαίνουν μοιραίοι. Στην Αυστραλία λ.χ. από μη-μελανοκυτταρικούς καρκίνους δέρματος πεθαίνουν ετησίως 500 άνθρωποι και στις ΗΠΑ έως 8.800.