Ακινητοποιημένα είναι περίπου τα μισά από τα 130 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Αθηνών, λόγω βλάβης, που μπορεί να είναι από την πιο σοβαρή μέχρι την πιο απλή, η οποία όμως δεν επισκευάζεται έγκαιρα.

Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και σήμερα στην Αττική είναι κλειστοί 27 τομείς ασθενοφόρων, που συνεπάγεται ότι το βάρος της διακομιδής ασθενών έχει επιβαρύνει τα λίγα ασθενοφόρα που κυκλοφορούν, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ ακόμα και σε επείγοντα περιστατικά. 

Λόγω αυτής της κατάστασης, διασώστες του ΕΚΑΒ δέχονται καθημερινά επιθέσεις λεκτικής βίας αλλά και αρκετές φορές σωματική βία από αγανακτισμένους πολίτες ή συγγενείς ασθενών, που για την καθυστέρηση ενός ασθενοφόρου εικάζουν ότι ευθύνεται το πλήρωμα του ασθενοφόρου, μη γνωρίζοντας την τραγική κατάσταση του ΕΚΑΒ τόσο από την έλλειψη οχημάτων όσο και από τον όγκο της δουλειάς που ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες περιστατικά καθημερινά.

Για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΑΒ, συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων, και αποφάσισε να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά, επειδή τα προβλήματα με τα ασθενοφόρα συνεχίζονται, όμως οι ασθενείς χρειάζονται τις υπηρεσίες του κέντρου τη στιγμή που κινδυνεύει η υγεία τους.

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθηνών, οι 27 τομείς που είναι κλειστοί, σημαίνει ότι μεγάλες περιοχές της Αττικής δεν καλύπτονται με κανένα ασθενοφόρο, παρά μόνο με ασθενοφόρα από διπλανούς τομείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τον χρόνο ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, ότι "η Διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα αυτό αλλά το μόνο που γίνεται αυτό το διάστημα είναι εσωτερικές μετακινήσεις στο ΕΚΑΒ για την «τακτοποίηση ημετέρων» ή μετατάξεις υπαλλήλων του ΕΚΑΒ στο Υπουργείο Υγείας με υπογραφές Υπουργών. 

Και αυτό συμβαίνει, αντί να βοηθήσουν να λυθεί το θέμα της έλλειψης ασθενοφόρων, είτε με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αγορά 96 ασθενοφόρων που εκκρεμεί, είτε με την προμήθεια νέων ασθενοφόρων με νέο διαγωνισμό για την ανανέωση του γηρασμένου στόλου οχημάτων που μετρούν μια 12ετια σκληρής καθημερινής χρήσης και εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στην πλάτη τους".

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουν καθημερινά τόσο από την δύσκολη, απαιτητική και συνεχώς αυξανόμενη εργασία τους, όσο και από την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν παραμένοντας απλήρωτοι για μέρος της εργασίας που έχουν προσφέρει, συνεχίζουν χωρίς τα απαραίτητα εφόδια να προσπαθούν να βοηθήσουν τους πολίτες που θα τους χρειαστούν στη δύσκολη στιγμή που θα επιδεινωθεί η υγεία τους.