Ζοφερή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το σύστημα υγείας της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενόψει νέων κινητοποιήσεων.

Η διοίκηση της ομοσπονδίας καταγγέλλει διάταξη - βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ, η οποία έχει συμπεριληφθεί στο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι για πρώτη φορά εντάσσεται στο ΕΣΥ Νοσοκομείο που θα λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρία (Α.Ε.Μ.Υ. ΑΕ).

Το Νοσοκομείο Θήρας θα λειτουργεί με ιδία έσοδα (κοστολόγηση των υπηρεσιών) ως Α.Ε. Ταυτόχρονα καταργείται το Κέντρο Υγείας του νησιού και το προσωπικό μεταφέρεται στο Νοσοκομείο. Καταργείται Δημόσια Μονάδα Υγείας και ανοίγει Μονάδα Υγείας με μορφή ανώνυμης εταιρίας.

Την ίδια στιγμή, το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Από τον προϋπολογισμό του 2016, προκύπτει ότι τα νοσοκομεία φέτος θα επιχορηγηθούν με 1,15δις ευρώ, τη στιγμή που οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 2 δις ευρώ. Ταυτόχρονα φέτος επιβαρύνονται εξ' ολοκλήρου με το κόστος χορήγησης των ακριβών φαρμάκων, που πέρυσι χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ. Και αυτό τη στιγμή που τα Ταμεία των Νοσοκομείων είναι άδεια σε σημείο να αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι προσωπικό προσλαμβάνεται μόνο μέσω τηλεοράσεως. Αποχώρησαν 20.000 υγειονομικοί τα 6 τελευταία χρόνια των μνημονίων και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. Από τις οργανικές θέσεις, η μία στις τρεις είναι κενές και φθάνουν τις 30.000, με αποτέλεσμα να αντιστοιχεί μία Νοσηλεύτρια τη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών. 

Από την κατάσταση αυτή, οφείλονται εκατοντάδες ρεπό και κανονικές άδειες παρελθόντων ετών. Και το προσωπικό που έχει απομείνει, γίνεται "λάστιχο" και προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.

Οι 190 εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ στις ΜΕΘ απολύθηκαν στο τέλος του έτους, ενώ αν συνέχιζαν θα ήταν ακόμη ανοικτές 30-40 κλίνες εντατικής τη στιγμή που η γρίπη θερίζει και βρίσκονται καθημερινά σε αναμονή τουλάχιστον 70 ασθενείς.

Κινητοποιήσεις

Με δεδομένα όλα αυτά, η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε για μεθαύριο Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τις 12-3 το μεσημέρι στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ (Θηβών 46-48) για την Αττική και για τη Θεσσαλονίκη στα γραφεία της ΥΠΕ σε κοντινά μπλόκα των αγροτών.

Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη των δ.σ. των σωματείων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας στην Αττική από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι, από τα μέλη των δ.σ. των σωματείων της περιφέρειας. Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών με αιτήματα που αφορούν το μισθολόγιο, την απόσυρση του ασφαλιστικού, που διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση και την ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.