Για πλήρη εξομοίωση των γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του ΠΕΔΥ μισθολογικά και βαθμολογικά, αλλά και ρύθμιση της πληρωμής των γιατρών της 1ης και 2ης ΥΠΕ που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 20 μήνες, δεσμεύθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο υπουργός, συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γιατρών ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) και συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως είχαν τεθεί από την Ομοσπονδία με σχετικό υπόμνημά της στο τέλος Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αντιπροσωπεία των γιατρών του ΠΕΔΥ, υπό τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παναγιώτη Ψυχάρη, συζήτησε με τον υπουργό το νέο ωράριο λειτουργίας του ΠΕΔΥ, όπου η Ομοσπονδία επανατοποθετήθηκε ρητά: Το ωράριο των γιατρών ΕΣΥ είναι πρωινό και 7ωρο. Πέραν του ωραρίου αυτού η εργασία αποζημιώνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ως υπερωριακή ή ως εφημερία. Ο Υπουργός απάντησε ότι στην παρούσα φάση γίνεται απλή καταγραφή του υπάρχοντος προσωπικού. 

Ενόψει της επανακατάθεσης του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα, τέθηκε εκ νέου η εκκρεμότητα της μισθολογικής και βαθμολογικής εξομοίωσης των 40 περίπου Ιατρών με πιστοποιητικό Γενικής Ιατρικής που είναι ΠΑΑ στο ΠΕΔΥ. Η θέση της Ομοσπονδίας είναι η εξομοίωση με βάση την αναλογικότητα και έχει κατατεθεί ήδη στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων. Ο Υπουργός απάντησε ότι θα  εξετάσει το θέμα.

Επίσης συζητήθηκαν:
-    Η «ιδιαιτερότητα» των γιατρών της 3ης-4ης ΥΠΕ που προσέφυγαν δικαστικά και δεν κρίθηκαν από τις προηγούμενες διοικήσεις αποτελεί παράδειγμα άνισης και παράνομης αντιμετώπισης από την πολιτεία. Ο Υπουργός είπε ότι είναι δίκαιο το αίτημα και πρέπει να επιλυθεί.

-    Για το Νομοσχέδιο της ΠΦΥ ο Υπουργός ανέφερε ότι θα κατατεθεί τον προσεχή Μάρτιο. Θα υπάρχει και πολιτική λύση της στελέχωσης με την επαναπρόσληψη των απολυμένων γιατρών και συνολική ρύθμιση μεταβατικότητας. 

-    Το ζήτημα των γιατρών της 6ης ΥΠΕ που ενώ έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα, η αντίστοιχη ΥΠΕ δεν τους επανατοποθετεί. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας επισήμαναν στον Υπουργό ότι στους εν λόγω γιατρούς, αντιστοιχεί αποζημίωση 300 ευρώ ως ποινική ρήτρα για κάθε μέρα μη απασχόλησής τους.