Περίπου στα μέσα Μαρτίου, θα παρουσιαστεί η κυβερνητική πολιτική φαρμάκου που θα αφορά τόσο το μέρος της κατανάλωσης, όσο και την παραγωγή. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε όποια αγορά έχει μπει διατηρεί υψηλό επίπεδο ποιότητας και είναι ανταγωνιστική.

Τα παραπάνω δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργείου Υγείας, ο γενικός γραμματέας Υγείας Πέτρος Γιαννουλάτος, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στην εκδήλωση κοπής της πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), που έγινε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Εκκλησίας, των κομμάτων, αλλά και όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αγορά φαρμάκου.

Ο κ. Γιαννουλάτος, υπογράμμισε τη σημασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και της παρουσίας της στη διεθνή αγορά, τονίζοντας τις δυνατότητες για ερευνητικά προγράμματα, όμως ζήτησε οι μελέτες να έχουν πραγματικά ερευνητικό χαρακτήρα και να μην γίνονται μελέτες για τις μελέτες.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ
Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων υπογράμμισε ότι " Η Πολιτεία πρέπει να δεχθεί τους κοινωνικούς εταίρους ισότιμα και στην πράξη, ώστε να επέλθει αυτορρύθμιση της αγοράς. Με τη συνεργασία αυτή, μεταξύ Πολιτείας, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μπορούμε να βάλουμε γρήγορα τα πράγματα σε τάξη και να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις στον τομέα του φαρμάκου, που αποτυπώνονται με δυσβάσταχτα rebate και clawback, με συνεχείς μειώσεις τιμών που μάλιστα ρίχνουν 60% τις τιμές σε φάρμακα των 10 ευρώ, ενώ άλλα πολύ ακριβότερα μειώνονται μόλις 2 ή 3%. Αυτό είναι μόχλευση της αγοράς και "μοίρασμα της πίτας".

Το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ήταν ποτέ ζήτημα τιμών. Ανέκαθεν ήταν θέμα όγκου συνταγογράφησης, για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα".
Και πρόσθεσε: "Εμείς είμαστε εδώ, με προτάσεις, ώστε να λυθούν κατ΄ αρχήν αυτά τα προβλήματα και στη συνέχεια να μπορέσουμε να πάμε στις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται το σύστημα για να λειτουργήσει καλύτερα. Ανεξάρτητα από μνημονιακές επιταγές, με σταθερή φαρμακευτική δαπάνη στο 1,945 δισ. ευρώ, χρειάζονται μέτρα για τη συνταγογραφία, θεραπευτικά πρωτόκολλα, έλεγχος από την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, κίνητρα εισαγωγής γενοσήμων, λειτουργία της επιτροπής διαπραγμάτευσης.  Η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα αναφοράς και να επιτευχθεί σύντμηση του χρόνου αδειοδότησης από τον ΕΟΦ, καθώς και να αποζημιώνεται η καινοτομία στη χώρα μας.

Οι πόροι του ΕΣΠΑ μέσα από τους επενδυτικούς νόμους, θα πρέπει να κατευθυνθούν σε τομείς που έχει ανάγκη η παραγωγή και σε δράσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, όπου η έρευνα και ανάπτυξη είναι πολύ δυνατή σε ότι αφορά νέες μορφές και τρόπους διάθεσης των φαρμάκων, σε υβριδικά, φυτικά προϊόντα και στην οριακή καινοτομία. Οι πόροι πρέπει να διατίθενται σωστά και στοχευμένα".

Μιλώντας για τους δανειστές, ο κ.Τρύφων υπογράμμισε ότι έρχονται οργανωμένοι και στοχευμένοι, όμως πρέπει όταν η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει πραγματικά ισοδύναμα μέτρα, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άρνηση σε αυτά. Καταλήγοντας ο κ. Τρύφων υπογράμμισε ότι οι ελληνικές φαρμακευτικές έχουν παρουσία σε 80 χώρες και καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, έχουν κρατήσει τις θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ
Χαιρετίζοντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Πασχάλης Αποστολίδης, σημείωσε πως από τις 11 προτεραιότητες της Κυβέρνησης, οι τρεις αφορούσαν το φάρμακο. Εντούτοις η φαρμακευτική βιομηχανία παραμένει πρώτη στην έρευνα και την καινοτομία. Διερωτήθηκε γιατί δεν παίρνουμε την τύχη στα χέρια μας να αλλάξουμε το χώρο του φαρμάκου προάγοντας τους τομείς της υγείας, της ανάπτυξης και των εξαγωγών. Και υπογραμμίζοντας την ασάφεια που επικρατεί στην ακολουθούμενη πολιτική με τις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις στον κλάδο, σημείωσε χαρακτηριστικά "δεν ξέρουμε τι μας περιμένει το 2016 από πλευράς rebate και clawback".

Η πρόεδρος του ΕΟΦ
Από την πλευρά του ΕΟΦ, η πρόεδρος καθ. Κατερίνα Αντωνίου, αναφέρθηκε στις διαδικασίες που έχει υιοθετήσει η ηγεσία του Οργανισμού, για διαφάνεια, αρωγή στον αναπτυξιακό δρόμο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με τρόπο τεχνοκρατικό και όχι "πολιτικάντικο" και τιμολογιακή πολιτική με οραματικό σχεδιασμό.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής, η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο βουλευτής του Ποταμιού Κων. Μπαργιώτας και οι πρόεδροι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχ. Βλασταράκος, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κ. Λουράντος και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης.