Δημοσίευμα της Suddeutche Zeitung για μη πληρωμή του αίματος που προμηθεύεται η χώρα μας από την Ελβετία, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τόνισε σήμερα το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Ανδρέα Ξανθού.

Διαψεύδοντας το δημοσίευμα που αναδημοσιεύθηκε σε ελληνικά ΜΜΕ, η σχετική ανακοίνωση, επισημαίνει ότι οι λογαριασμοί πληρώνονται κανονικά στην υπηρεσία Αιμοδοσίας της Ελβετίας για την προμήθεια ασκών αίματος.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2015 έχει καταβληθεί το ποσό των  3.300.640 ευρώ, με τελευταία πληρωμή στις 13 Ιουλίου, ύψους  511.000 ευρώ. Η υπολειπόμενη προς διάθεση πίστωση για το έτος 2015 ανέρχεται σε 974.810 ευρώ. 

Σημειώνεται επίσης, ότι η εισαγωγή μικρής ποσότητας αίματος από την Ελβετία (περίπου 30.000 μονάδες) συμπληρώνει τις ετήσιες ανάγκες της χώρας, που ανέρχονται σε περίπου 600.000 μονάδες.

«Συνεπώς, η συνέντευξη του, Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελβετικής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας, Rudolf Scwabe, στη γερμανική εφημερίδα Suddeutche Zeitung, που αναδημοσιεύθηκε σε ελληνικά ΜΜΕ, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Αντιθέτως, αυτές οι ενέργειες καλλιεργούν αίσθημα ανασφάλειας στην κοινή γνώμη, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες», σημειώνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται: «Η επάρκεια αίματος στη χώρα είναι διασφαλισμένη και αποτελεί βασική προτεραιότητα του στρατηγικού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.Κ.Ε.Α)».