Η αντιγήρανση είναι στο στόχαστρο της κοσμητολογίας παγκοσμίως και όχι άδικα... Οι επιστήμονες αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για να "φρενάρουν" τα σημάδια του χρόνου, με απαλές υφές, ωραίες μυρωδιές και, προπαντός, αποτελεσματική δράση, πάντα μέσα από πρωτογενή έρευνα και καινοτομία. Το μυστικό, εν προκειμένω, κρύβεται στην ουσία λουπεόλη, που στη φύση βρίσκεται κυρίως στα φύλλα της καστανιάς, που φύεται στην Αρκαδία.

Τα Ελληνικά φυτά έχουν μοναδικές ιδιότητες και περιέχουν εκατοντάδες πολύτιμες ουσίες - πολλές από αυτές γνωστές, ήδη, από την αρχαιότητα. Μάλιστα από τις 6000 φυτά που συναντά κάποιος στην Ελλάδα, τα 1200 φύονται αποκλειστικά εδώ, στην πατρίδα μας. Έλληνες ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιολογίας / Εργαστήριο Κυτταρικού Πολλαπλασιασμού & Γήρανσης του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και το Τμήμα Βιολογίας / Τομέας Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής / Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατόρθωσαν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν ένα καινούριο μόριο λουπεόλης, το μοναδικό στον κόσμο, και, συνδυάζοντάς το με ένα πλέγμα υαλουρονικού οξέος, να παρασκευάσουν προϊόντα φροντίδας του προσώπου, με αντιοξειδωτική, αντιηλιακή και λευκαντική δράση. Πρόκειται για το μόριο Active HALupeol.

λουπεόλη είναι εξαιρετικά δύσκολη στον χειρισμό της, είναι μια ουσία που δεν διαλύεται" είπε στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προϊόντος η κα Λένα Φιλίππου, επικεφαλής του Τμήματος Καινοτομίας της εταιρείας ΚΟΡΡΕΣ. "Αυτός είναι και ο λόγος, που στο παρελθόν δεν κατάφερε κανείς να την αξιοποιήσει για καλλυντική χρήση. Χρειάστηκε να γίνει μια μεγάλη επένδυση και να ασχοληθούμε με τη λουπεόλη σαν καθαρή ουσία, δημιουργώντας, ουσιαστικά, κι ένα ενεργό πλέγμα υαλουρονικού οξέος, που περικλείει το νέο, δραστικό μόριο".

Τα φύλλα της... νιότης

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε το 2010 με το AGROCOS, ένα τετραετές Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, με επικεφαλής τη Φαρμακευτική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και την εταιρεία Κορρές και απαίτησε 115.000 ώρες στο εργαστήριο από 70 ερευνητές από την Ελλάδα και από χώρες του εξωτερικού. Και, σύμφωνα με τους ειδικούς, δημιουργήθηκαν κρέμες που καταπολεμούν τις ρυτίδες σε όλες τους τις διαστάσεις (βάθος, πλάτος, επιφάνεια), καθώς τα ευεργετικά συστατικά διεισδύουν στο βάθος των ρυτίδων, στην τρισδιάστατη δομή της επιδερμίδας.

"Ειδικά ως προς την καλλυντική δράση τους μελετήθηκαν 1.800 φυτά (τα 450 από την Ελλάδα) και 3.600 εκχυλίσματα, από τα οποία απομονώθηκαν σταδιακά οι καθαρές ουσίες" εξήγησε, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο καθηγητής Λέανδρος Σκαλτσούνης, διευθυντής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συντονιστής του καινοτόμου προγράμματος. "Εξετάζοντας την αντιοξειδωτική, αντιηλιακή και λευκαντική δράση, τόσο των εκχυλισμάτων όσο και των καθαρών ουσιών, που παίρναμε από κάθε φυτό, δημιουργήσαμε μια πολύτιμη βάση δεδομένων, τα οποία πολλές φορές μας εξέπληξαν. Όπως έγινε και με τα φύλλα της καστανιάς".

Στα πειράματα που έγιναν με καλλιέργειες κυττάρων ελέγχθηκε η αντιοξειδωτική και η αντιφλεγμονώδης δράση της λουπεόλης, με θεαματικά αποτελέσματα. Η λουπεόλη εξουδετερώνει το τοξικό στρες και τα κύτταρα επανέρχονται πλήρως.
H νέα αντιρυτιδική & συσφιγκτική σειρά Castanea Arcadia (Καστανιά Αρκαδική) της ΚΟΡΡΕΣ σηματοδοτεί την 4η παγκόσμια καινοτομία της μάρκας. Η νέα σειρά φροντίδας της επιδερμίδας απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 40+ και θα βρει τη θέση στα ράφια των φαρμακείων τον Μάρτιο.
Η ολοκληρωμένη αντιρυτιδική φροντίδα «επεμβαίνει» σε όλες τις διαστάσεις μέσω της δράσης σε τρεις άξονες: 1) κυτταρικό επίπεδο, 2) γονιδιακό επίπεδο, 3) extracellular matrix. 

Ο πλούτος της Ελληνικής γης

Εκτός από την Αρκαδική καστανιά, ξεχώρισαν κι άλλα ελληνικά είδη για τις σπουδαίες ιδιότητές τους. Για παράδειγμα ο κορμός της μουριάς φάνηκε ότι έχει ισχυρές λευκαντικές ιδιότητες. Το ίδιο και τα άνθη και οι ρίζες από τον λευκό ελλέβορο ή βέρατρο (δηλητήριο αλλά και φάρμακο γνωστό από την αρχαιότητα), τα οποία αποδείχθηκαν πλούσια σε οξυρεσβερατρόλη και φλαβονοειδή, που αναστέλλουν την πρωτεΐνη τυροσινάση. Ο ελελίφασκος, συγγενής του φασκόμηλου, μαζί με την κενταύρια της Αττικής (Centaurea attica), δημοφιλές φαρμακευτικό φυτό της αρχαιότητας, όπως και το μούρο, ανακηρύχθηκαν ισχυρά μυκητοκτόνα. Το κεφαλάγκαθο, ένα είδος γαϊδουράγκαθου, και το κολχικό του Παρνασσού εμφάνισαν ισχυρές ιδιότητες εντομοκτόνου.