Αυτή η "απελευθέρωση" χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση τροφίμων και ποτών, που για πολλούς, ιδιαιτέρως αν βρίσκονταν σε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους, θεωρούνταν απαγορευμένα (όπως γλυκά, αναψυκτικά, τηγανιτά, μπύρα, κοκτέιλ). Γιατί, η αλήθεια είναι ότι, όταν ξεπεράσουμε το άγχος της πρώτης εμφάνισης με το μαγιό, οι υποσχέσεις για τήρηση ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής, πάνε περίπατο. Και όπως υποστηρίζουν οι... μερακλήδες, δίπλα στη θάλασσα η μπύρα «τραβιέται» πιο εύκολα, όπως και οι μεζέδες...   

Παράλληλα, όπως εξηγεί ο κ. Χάρης Γεωργακάκης, κλινικός διαιτολόγος - διατροφλόγος MSc, επιστημονικός διευθυντής neadiatrofis.gr, η συχνότητα των γευμάτων είναι πιο αραιή, καθώς πολλοί συνηθίζουν να καταναλώνουν ένα μόνο γεύμα, συνήθως προς το βράδυ. Ενώ, ακόμη κι όταν υπάρχει και μεσημεριανό, η κατανάλωση βραδινού γεύματος μετατοπίζεται προς πιο βραδινές ώρες. Επίσης, παρατηρείται αύξηση της κατανάλωση αλκοόλ, η οποία αρκετές φορές ξεφεύγει από το σύνηθες πλαίσιο.

«Όλα όσα αναφέρθηκαν έχουν ως αποτέλεσμα μια ήπια αύξηση του σωματικού βάρους, κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, η οποία, όμως, δεν αποτελεί και κανόνα. Κι αυτό καθώς, ορισμένες φορές, όχι μόνο δεν αυξάνεται το βάρος, αλλά παρατηρείται μείωση αυτού, κυρίως λόγω της αυξημένης φυσικής δραστηριότητας, που χαρακτηρίζει αυτήν την περίοδο. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση κατά τις διακοπές, όχι στις όποιες διακυμάνσεις της ζυγαριάς, αλλά στη διατήρηση ενός καλού προγραμματισμού και μιας, κατά το δυνατόν, πιο υγιεινής διατροφής, χωρίς στερήσεις» υπογραμμίζει ο γνωστός κλινικός διαιτολόγος.

Οι ειδικοί προτείνουν

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη πρώτα από όλα η κατανάλωση ενός καλού πρωινού, πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά και σε υδατάνθρακες, λόγω της αυξημένης φυσικής δραστηριότητας που θα ακολουθήσει. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες σωστές επιλογές πρωινού για τις διακοπές:

1 ποτήρι γάλα + 1 τοστ + 1 φρούτο

1 ποτήρι γάλα + ψωμί με μέλι ή με μαρμελάδα + 1 φρούτο

Γάλα με δημητριακά πρωινού + 1 φρούτο

Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και δημητριακά

Επιπλέον είναι σημαντικό να μην υπάρχουν μεγάλες περίοδοι ασιτίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο για καλύτερη εν γένει υγεία του οργανισμού, όσο και για αποφυγή υπερκατανάλωσης πολύ μεγαλύτερων γευμάτων. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητη η κατανάλωση μικρογευμάτων, όπως γιαούρτι, φρούτα, χυμοί κι ελαφριά σάντουιτς ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Ιδιαιτέρως τα φρούτα και οι χυμοί, σε συνδυασμό με μία ικανοποιητική κατανάλωση νερού, βοηθάνε στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού και στην αναπλήρωση των χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών λόγω ιδρώτα.

Φτάνοντας στο κυρίως γεύμα, αυτό δεν θα πρέπει να είναι πολύ αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη κι αν είναι μόνο ένα. Είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από άφθονα λαχανικά εποχής και από ποικιλία. Σε περίπτωση που αυτό είναι μεσημεριανές ώρες και πρόκειται να ακολουθήσει και βραδινό γεύμα, καλό είναι να μην είναι ιδιαιτέρως επιβαρημένο με πολλά λιπαρά και σάλτσες. Τέτοιου τύπου γεύματα έχουν μειωμένο ρυθμό γαστρικής κένωσης και, σε συνδυασμό με τις έντονες περιβαλλοντικές συνθήκες, δημιουργούν εύκολα αίσθημα δυσφορίας και φουσκώματα.

Όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ, αυτή θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη, όχι μόνο λόγω του θερμιδικού περιεχομένου των ποτών, αλλά και λόγω του ότι η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών όπως η μπύρα, αφενός μπορεί να δημιουργήσει φουσκώματα και μετεωρισμό, αφετέρου αυξάνει τη διούρηση, με αποτέλεσμα αυξημένη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών.

TIPS για να μην πάρετε γραμμάριο

Διατηρήστε ένα καλό προγραμματισμό στο διαιτολόγιό σας.

Μην αφήνετε μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των γευμάτων σας.

Τρώτε καλό πρωινό

Πίνετε άφθονα υγρά (νερό, χυμούς) για να μην αφυδατώνεται ο οργανισμός.

Να έχετε αρκετά μικρογεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά.

Αποφεύγετε να τρώτε αργά το βράδυ.

Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα, π.χ. κολύμπι, περπάτημα, ρακέτες.